AFC Ajax opgericht in Amsterdam
18 maart 1900 - In de Kalverstraat in Amsterdam is in café Oost-Indië de Amsterdamse Football Club Ajax opgericht door Han Dade, Carel Reeser en Floris Stempel. De club wordt aangesloten bij de Amsterdamsche Voetbalbond (AVB) en speelt de thuiswedstrijden in Amsterdam Noord. AFC Ajax dankt haar naam aan de held uit de Griekse mythologie.
Van Union naar Ajax
In 1883 richtten de drie vrienden de voetbalclub ‘Union’ op. De naam van deze vereniging werd binnen enkele maanden veranderd in het verkeerd gespelde Footh-Ball Club Ajax. Wedstrijden speelde de club in het Willemspark, maar hier kwam een eind aan toen de gemeente op deze plek huizen wilde bouwen. De voetbalvereniging was niet in staat een andere locatie te vinden en Dade, Reeser en Stempel richtten derhalve een nieuwe club op om een frisse start te kunnen maken. Op 18 maart was de oprichting van de Amsterdamse Football Club Ajax een feit. In de eerste twee seizoenen behaalde Ajax twee keer de tweede plaats in de Amsterdamse competitie.
Eerste successen van Ajax
Ajax sloot zich in 1902 aan bij de Nederlandse Voetbal Bond. Het jaar erna promoveerde Ajax naar de tweede divisie. In deze tijd werd nog niet in een stadion gevoetbald: de club speelde wedstrijden op een kale vlakte op de Middenweg in Amsterdam. In 1908 fuseerde Ajax met de voetbalvereniging ‘Holland’ waarbij werd besloten officieel onder de naam Ajax door te gaan. In 1911 promoveerde Ajax voor het eerst naar de hoogste divisie, onder leiding van de Ierse coach John Irwan.
Stappen naar professionaliteit
Na het behalen van deze eerste prijs werden er houten tribunes om het veld van Ajax gebouwd. De Ajacieden zijn tevens sinds 1911 te herkennen aan het tenue met de witte mouwen en de rode baan in het midden. Wederom werd een coach uit Groot-Brittannië aangesteld: Jack Reynolds. In Engeland werd al langer gevoetbald dan in Nederland en werd het spel op een hoger niveau gespeeld. Onder leiding van Reynolds werd Ajax in 1918 voor het eerst kampioen van Nederland.
Stadion De Meer
Ajax boekte in de jaren ’30 grote successen. Tevens nam de club in 1934 zijn intrek in het door architect en Ajax-commissaris Daan Roodenburgh ontworpen stadion De Meer. Op 9 december 1934 werd de eerste wedstrijd in dit nieuwe stadion gespeeld en in het vriendschappelijke duel won Ajax met 5-1 van Stade Français. Voor sommige wedstrijden waar veel publiek werd verwacht diende het Olympisch Stadion van Amsterdam als thuishaven. Sinds 14 augustus 1996 speelt Ajax in de Amsterdam Arena.
Succesvolle club
AFC Ajax is tot op heden de meest succesvolle voetbalclub van Nederland. In het seizoen 2012-2013 werd het 32ste landskampioenschap van de club behaald. Daarnaast won Ajax in totaal 25 belangrijke internationale prijzen. In 1969 bereikte Ajax als eerste club uit Nederland de finale van het Europa Cup toernooi voor landskampioenen. Deze wedstrijd werd verloren, maar in 1971, 1972 en 1973 lukte het Ajax, met clubicoon Johan Cruijff in de gelederen, wel de belangrijkste beker voor clubteams te winnen. In de jaren '90 lukte dat nog eens, toen Ajax met veel jeugdspelers de Champions League wist te winnen en een jaar later nog eens de finale van datzelfde toernooi wist te halen. Daarna ging het echter een tijd lang minder goed op Europees niveau. Het duurde 22 jaar voordat de club weer mee kon doen op het hoogste Europese niveau. In april 2019 wist de club ten koste grootmacht Juventus de halve finale van de Champions League te bereiken.
Discussie over logo
Het huidige logo van Ajax is in 1991 geïntroduceerd en stelt de Griekse held Ajax voor. Zijn afbeelding wordt gevormd door elf lijnen, die de elf spelers symboliseren. 'Geef Ajax z'n gezicht terug' is de campagneslogan van de Ajax-supporters die het oude logo van Ajax willen herintroduceren. Een eerdere poging om het oude logo terug te krijgen mislukte.
Bronnen
Ajax 'geschiedenis'
Afbeelding Nationaal Archief:
Opening nieuw Ajax-stadion de Meer in de Watergraafsmeer. Ajax-junioren vormen de naam van Ajax voor de eerste wedstrijd tegen het Franse Stade Français. Amsterdam 9 december 1934.