tempels van Aboe Simbel

De tempels van Aboe Simbel

Dat de goden belangrijk waren voor de oude Egyptenaren blijkt wel uit de immense bouwwerken en standbeelden die zij voor hen bouwden. Ook de Farao werd in het oude Egypte tot een goddelijke status verheven. De tempels van Aboe Simbel zijn hiervan een goed voorbeeld.



 


De bouw van de tempels van Aboe Simbel


Farao Ramses II liet aan het begin van zijn regeerperiode twee grote tempels uithakken uit een berg in Aboe Simbel. De kleinere tempel was gewijd aan zijn echtgenote Nefertari en de godin Hathor. De grootste tempel was gewijd aan Ramses zelf en de goden Ra-Horachte, Amon-Ra en Ptah. Aan de façade van de grootste tempel liet hij vier beelden van twintig meter hoog uithakken waarop de Farao zittend afgebeeld werd. Op de Façade van de kleinere tempel is nogmaals Farao Ramses II te zien, afgebeeld samen met zijn vrouw Nefetari.


De tempels in gebruik


Waar de tempels voor werden gebruikt valt niet met zekerheid te zeggen, maar uit de schilderingen aan de binnenkant van de tempel valt af te leiden dat de overwinningen van Ramses II bij deze tempels werden gevierd en herdacht. Zo is er in een van de ruimtes binnenin de tempel een schildering te zien van de slag bij Kadesj.


Ontdekking van de tempels


De tempels van Ramses II raakten vergeten en bedolven onder een dikke laag zand. Pas in 1813 ontdekte de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt de tempel opnieuw. Door de grote hoeveelheid zand was het echter onmogelijk om de tempel te betreden. In 1815 wisten William John Bankes en Giovanni Finati de kleine tempel en in 1817 de grote tempel te betreden.


Tempels verplaatsen


In 1958 werd over de Nijl de Aswandam gebouwd. Doordat er door de bouw van de dam een gigantisch stuwmeer ontstond, kwamen dorpen en archeologische vindplaatsen in Egypte in gevaar. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd de tempel verplaatst om deze te beschermen tegen het stijgende water van het Nassermeer. In 1958

Bronnen:

kemet.nl: De tempels van Aboe Simbel

Wikipedia.org: Aboe Simbel

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Abu Simbel Temple

Ook interessant: 

Beschavingen: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.