Hitler en de NSDAP

Hitler en de NSDAP

Het is soms moeilijk voor te stellen hoe een ideologie als het nazisme mensen aanspreekt, maar het is een feit dat de partij van Hitler groot werd. Wanneer we ons nu afvragen hoe dat ooit heeft kunnen gebeuren moeten we in ons achterhoofd houden dat de tijd vlak na de Eerste Wereldoorlog in Duitsland uitzichtloos was. Hier heeft Hitler gebruikt van gemaakt.

Nalatenschap van de Eerste Wereldoorlog

In de periode vlak na de Eerste Wereldoorlog verkeerde Duitsland in een zware crisis. Veel Duitsers voelden zich vernederd door de afspraken die in het verdrag van Versailles waren gemaakt. Wanneer er ergens onrust heerst zien we vaak dat mensen extreem gaan denken, zowel links als rechts. Dit was ook het geval in de Weimarrepubliek waar van alle kanten extreemrechtse partijen opdoken. Een van die partijen was de Duitse Arbeiders Partij, de partij die later uit zou groeien tot de NSDAP. Hitler sloot zich in september 1919 aan bij deze partij en kreeg geleidelijk meer invloed binnen de partij.

Ontstaan van de NSDAP

Omdat Hitler een grotere doelgroep wilde aanspreken stelde hij voor de partijnaam te veranderen in de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij. Hiermee wilde hij de indruk wekken dat zijn partij ook socialistische kanten kende, het socialisme was immers een populaire filosofie na de Eerste Wereldoorlog. Ook wilde hij laten blijken dat zijn partij trots was op haar Arische afkomst door een aangepast hakenkruis als nieuwe symbool voor de partij te laten gelden. In de jaren 20 stelde Hitler de SA aan om te dienen als ‘volksleger’ van de nationaalsocialistische partij.

Hitlers Bierkellerputsch

Op 9 november 1923 zagen de nationaalsocialisten hun kans schoon om de macht in Duitsland te grijpen door middel van de Bierkellerputsch. Ze probeerden als eerste Beieren over te nemen in de hoop dat andere steden zouden volgen. Er werd dagenlang gevochten maar Hitler en zijn handlangers werden door soldaten van de Weimarrepubliek gearresteerd en op 26 maart 1923 berecht. Hitler werd veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan hij er uiteindelijk één heeft uitgezeten. Tijdens zijn gevangenschap schreef hij zijn boek Mein Kampf.

Doorbraak van de NSDAP

De crisis bleef voortduren in Duitsland en de aanhang van de NSDAP bleef groeien. In 1930 haalde de partij zelfs 107 van de 577 zetels in de Rijksdag en werd daarmee de tweede grootste partij van Duitsland. Na een aantal tegenslagen werd Hitler in 1933 benoemd tot rijkskanselier. Het duurde echter niet lang voordat Hitler alleenheerser van Duitsland werd, want in 1934 roeide Hitler in de nacht van de lange messen al zijn politieke tegenstanders uit waarna heel Duitsland voor het naziregime moest zwichten.

Ook interessant: 

Ideologieën: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.