CIA

CIA in verband gebracht met drugshandel

In de jaren ’80 brak er een crack-epidemie uit in grote Amerikaanse steden, onder andere in Los Angeles. De Nicaraguaanse Contra rebellen werden met hun drugssmokkel verantwoordelijk gehouden voor de epidemie. In 1996 publiceerde journalist Gary Webb in een lokale krant echter dat de CIA de drugsmokkel van de rebellen toestond en daarmee mede verantwoordelijk was voor de epidemie. Webb werd in de grote kranten volledig afgebrand.


In de jaren ’80 kwam cocaïne in de Verenigde Staten voornamelijk van de Bahama’s en de Dominicaanse Republiek. Toen de oogst van cocabladeren in de jaren ’80 erg groot was, daalde de prijs van cocaïne. Veel dealers verwerkten de cocaïne tot een rookbare variant: crack. Dit kon goedkoop in de Amerikaanse steden worden verkocht. Hierdoor nam het aantal cocaïne gebruikers toe, evenals de opnames in de ziekenhuizen voor een overdosis aan cocaïne.


Gary Webb


In 1996 publiceerde journalist Gary Webb in de krant San Jose Mercury News een artikel over deze crack-epidemie en de rol van de CIA daarin. Deze ‘Dark Alliance’ artikelen kregen al snel nationale bekendheid. Volgens Webb zorgden de Nicaraguaanse Contra rebellen voor de verhoging van crack in de jaren ´80. Deze rebellen werden gesteund door de Amerikaanse overheid zodat ze een tegenwicht konden bieden aan de communisten in Nicaragua.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



Door onderzoek te doen naar de grootste crackdealers, Ricky Ross, Oscar Blandón en Norwin Meneses, kwam Webb erachter dat de CIA op de hoogte was van de drugsdealers in Amerika en waar ze hun drugs en geld vandaan haalden. De Contra rebellen verkochten de crack aan de drugsdealers, die de drugs vervolgens in de steden verkochten. De CIA wist hiervan maar deed niks aan de handel. Ook beweerde Webb dat de CIA de crack verspreidde onder de Afro-Amerikaanse bevolking in de grote steden. De CIA zou geld nodig hebben gehad voor geheime operaties en met de drugs kon veel winst worden gemaakt.


Webb aan de publiekelijke schandpaal


Toen het nieuws naar buiten kwam, werd eerst geschokt gereageerd. Al snel deden grote kranten zoals de Los Angeles Times en de New York Times de verhalen af als onzin. Ze brandden Webb volledig af als journalist en zelfs zijn eigen krant ging twijfelen aan zijn verhaal. Webbs bronnen werden nagekeken en uiteindelijk verloor hij zijn baan.


In Los Angeles ontstonden daarna wel kleine rellen om de vermeende rol van de CIA in de crackepidemie. De CIA ontkende de betrokkenheid, maar werd voortaan wel als verdacht gezien door veel Afro-Amerikanen. Uiteindelijk raakte Gary Webb door het schandaal in een depressie en pleegde hij zelfmoord in 2004. In 2014 kwam er weer hernieuwde aandacht voor de zaak Gary Webb met de film ‘Kill the Messenger’. Deze film vertelt het verhaal van Gary Webb en het CIA-schandaal. De zaak is nooit opgelost en de CIA heeft nooit openlijk de betrokkenheid erkend.

Bronnen:

Ninefornews.nl: Cocaine schandaal
Telegraph.co.uk: Gary Webb

Afbeelding:

Wikipedia.org: CIA

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!