Brandende Engelse schepen tijdens de Tocht naar Chatham in 1667 door Jan van Leyden

Nederlandse zeehelden

Naast Willem van Oranje, is Michiel de Ruyter een van de bekendste personen uit de Nederlandse geschiedenis. Deze zeeheld kreeg in 2015 zelfs een eigen film, Michiel de Ruyter. Naast De Ruyter kent Nederland meer zeehelden. Hieronder een lijst van de vijf grootste Nederlandse zeehelden uit de zeventiende eeuw.


Michiel de Ruyter (1607-1676)


Michiel Adriaenszoon de Ruyter is de onbetwiste aanvoerder van de lijst der Nederlandse zeehelden. Niet alleen nam hij deel aan de oorlogen tegen piraterij in de Middellandse Zee en in de Oostzee, ook speelde de Ruyter een belangrijke rol tijdens de eerste drie Engels-Nederlandse oorlogen. Hij is vooral bekend door de Tocht naar Chatham in 1667, waar hij wonderbaarlijk een groot deel van de Engelse vloot vernietigde. In het Rampjaar 1672 kreeg hij het admiraalschap over Holland en West-Friesland. Onder zijn bewind behoedde hij de Nederlandse Republiek van een ondergang.


Maarten Tromp (1598-1653)


Maarten Harpertszoon Tromp was vooral actief in het bestrijden van de kapers van Duinkerken. Belangrijk omdat deze kapers tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) trouw bleven aan de Spaanse Koning. Tromp werd pas echt beroemd toen hij het opperbevel kreeg over de gehele zeemacht. Hij won de Slag bij de Singels met 18 Hollandse schepen tegen 67 Spaanse schepen. Na zijn carrière bij de marine schreef hij een boek over de marine tactieken en militaire uitrusting van de vloot. Volgens hem was de aanval de beste verdediging.


Piet Hein (1577-1629)


Piet Pietersen Hein is vooral bekend van het veroveren van de zilvervloot van de Spanjaarden in 1628. De lading aan boord was meer dan 11 miljoen gulden waard. Piet Heijn was in dienst van de WIC en kon met kaperbrieven de vijandelijke schepen innemen. Hierdoor verloor Spanje de nodigde financiële opbrengsten en kon het de strijd tegen de Nederlandse opstandelingen moeilijk voortzetten. Piet Heijn sneuvelde in 1629 tijdens een aanval van de Duinkerker kapers.


Witte Corneliszoon de With (1599-1658)


Voordat Witte De With bij de marine ging, was hij knopenmaker, lijndraaier, wantsnijder en zeilmaker. Pas in 1616 ging hij aan boord van de Gouden Leeuw bij de marine. Hij wist zich op te werken tot luitenant en deed mee aan de verovering van de zilvervloot door Piet Heijn. Hij vocht bij de Slag bij Duins in 1639 aan de zijde van Maarten Tromp. Witte de With sneuvelde uiteindelijk bij de zeeslag in de Sont (1659).


Jacob van Heemskerck (1567-1607)


In tegenstelling tot de vorige zeehelden, richtte zeevaarder Jacob van Heemskerck zich meer op ontdekkingsreizen. Hij is vooral bekend geworden door zijn deelname aan de reis naar Nova Zembla van Willem Barentsz in 1596. Van Heemskerck overleefde de barre winter en keerde als zeeheld terug in de Republiek. Daarna maakte hij nog vele reizen naar Indië en in 1607 werd hij aangesteld als bevelhebber van de oorlogsvloot tegen Spanje. In de slag bij Gibraltar in 1607 stierf van Heemskerck door een kogelwond. De reis naar Nova Zembla is verfilmd.


Leestip:


Nederlandse zeeheldenWitte de With 1599-1658 – Wereldwijde strijd op zee in de Gouden Eeuw
Auteur: Anne Doedens
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789087040604
Winkelprijs: €15,–


Bestel dit boek nu

Bronnen:

Alletop10lijstjes.nl: Nederlandse zeehelden
Isgeschiedenis.nl: Zeehelden
Historien.nl: zeehelden

 

Afbeelding:

Wikipedia.org: Engels-Nederlandse oorlogen

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.