Nederland krijgt mogelijk een nieuwe prins
Hugo Klynstra vindt dat hij recht heeft op de adellijke titel van zijn vader prins Carlos. Afgelopen maandag werd het laatste bezwaar van prins Carlos behandeld door de Raad van State en de verwachting is dat het verzoek tot naamswijziging wordt goedgekeurd. Daarmee zou Nederland een nieuwe prins krijgen.
Prinses Irene trouwt met Spaanse troonpretendent
De tweede dochter van de Nederlandse koningin Juliana, prinses Irene, bekeerde zich tot het katholicisme in januari 1964 om te kunnen trouwen met Carel Hugo van Bourbon Parma. Het Nederlands koninklijk huis kon dit niet waarderen en het huwelijk lokte veel publieke reacties uit. Dit kwam deels door de rooms-katholieke godsdienst van Carel Hugo maar ook door de samenwerking tussen aanhangers van Carel Hugo en generaal Franco tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Deze negatieve reacties hielden het koppel echter niet tegen en ze trouwden, zonder de aanwezigheid van Nederlandse familieleden, op 29 april 1964 in Rome. Ze kregen samen vier kinderen.
Prins Carlos
Prins Carlos is de oudste zoon van prinses Irene en Carel Hugo en is tegenwoordig hoofd van het Huis van Bourbon-Parma en lid van de Nederlandse koninklijke familie. Prins Carlos had voor een tijd een relatie met Brigitte Klynstra. Ze waren niet getrouwd en woonden niet samen, wel kregen ze samen een zoon: Hugo Klynstra die op 20 januari 1997 werd geboren. Het kind werd ingeschreven onder de naam van zijn moeder en de naam van de vader werd nergens officieel vermeld. Brigitte Klynstra besloot Hugo alleen op te voeden, volgens Prins Carlos was het dan ook haar ‘eigen, zelfstandige beslissing om moeder te willen worden’. Hugo groeide op in het buitengebied van Hummelo en had geen enkele connectie met zijn vader. Prins Carlos heeft nooit ontkend dat hij Hugo’s vader is maar wenste al vanaf de geboorte geen familierechtelijke betrekking tussen hem en zijn zoon.
Verzoek tot naamswijziging
Als een volwassene zijn of haar naam wil veranderen, dan mag dat volgens de wet. Dus eiste Hugo Klynstra in 2015, op 18 jarige leeftijd, de achternaam en de adellijke titel van zijn vader op. Hij zou dan lid worden van het Huis Bourbon-Parma. Prins Carlos had bezwaar tegen het verzoek tot naamswijziging. De protesten van prins Carlos zorgden ervoor er een rechterlijke strijd ontstond en het definitieve oordeel werd uitgesteld.
Het rechterlijk oordeel
In 2016 oordeelde de Haagse rechtbank, ondanks het bezwaar van zijn vader, dat Hugo Klynstra de naam en de titels van zijn vader mag voeren. Prins Carlos ging hier tegen in hoger beroep. Op 15 januari 2018 was de laatste zitting en werd het finale bezwaar van prins Carlos behandeld.
Twee jaar terug kreeg Hugo dus al toestemming van de rechtbank en naar verwachting zal de Raad van State nu bij de laatste zitting niet anders oordelen. Er wordt verwacht dat binnen twaalf weken de titel formeel zal worden toegekend. We zullen dan voortaan Hugo Klynstra moeten aanspreken als “Zijne Koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme”.
Leestip:
De Bourbon de Parme-Gualthérie van Weezel – Themanummer De Nederlandsche Leeuw 127 (2010) 4-5
Redactie: P.M. Kernkamp e.a.
Uitgever: Verloren
ISBN: 9789087041977
Winkelprijs: €15,–
Bestel dit themanummer van De Nederlandsche Leeuw
bronnen
- AD.nl: Heet Hugo Klynstra straks prins Carlos Hugo Roderik etc. etc. ?
- NRC.nl: Hugo-Klynstra-wil-naam-en-titel-van-zijn-vader-prins-carlos-de-bourbon-de-parme
- The Guardian: Hugo-Klynstra-son-of-dutch-prince-to-be-granted-royal-title-after-legal-battle?
afbeelding
Nationaal Archief: Fotocollectie Anefo, Prinses Irene en Prins Hugo Carlos de Bourbon Parma in het Paleis op Soestdijk