Hoe leidt ons koloniaal verleden tot hedendaags verzet?
Het koloniale verleden van Nederland zorgt regelmatig voor felle discussies. Waar ligt dat aan? En hoe gaan we daar als maatschappij mee om? In deze aflevering van de Universiteit van Nederland vertelt vertelt Dr. Caroline Drieënhuizen (Open Universiteit) hoe we het koloniale verleden van Nederland tot op de dag van vandaag terugzien in discussies.
In 2011 en 2015 kwam de afbeelding ‘Hulde aan de Koloniën’ op de Gouden Koets van het Koninklijk paar ter discussie te staan. Om maar niet te spreken van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn, waar al veel langer discussie over bestaat. Is Coen een held? Of een massamoordenaar?
De cases van de Gouden Koets en Jan Pieterszoon Coen zijn niet nieuw en staan niet op zichzelf. De discussies over de overblijfselen van het koloniaal verleden zijn dat evenmin, maar de discussies lijken steeds feller te worden. Die discussies draaien om verschillende interpretaties van het verleden. Hoe kijken we naar historische verhalen over het koloniale verleden van Nederland? Met welke waardeoordelen kijken we daarnaar? En hoe zijn die waardeoordelen in de loop der tijd veranderd?
Caroline Drieënhuizen is historicus, universitair docent en gespecialiseerd in de geschiedenis van (koloniaal) Indonesië, materiële cultuur (vooral objecten) en kritische erfgoed- en museumstudies.