Babbelbox man bijt hond

Man Bijt Hond

Eind augustus zal het programma Man Bijt Hond weer terugkomen op de Nederlandse televisie. Dit iconische TV-programma, dat zestien jaar lang op de buis te zien was, heeft nogal een aparte naam. Waar komt ‘Man bijt hond’ eigenlijk vandaan?

Wie zei het?

De titel Man Bijt Hond is geïnspireerd door een bekende Engelse quote: “When a dog bites a man that is not news, but when a man bites a dog that is news.” Maar waar komt deze quote precies vandaan? Er bestaat veel onenigheid over wie de woorden precies heeft gesproken. Verschillende variaties van de uitspraak zijn toegewezen aan verschillende figuren uit de geschiedenis van de journalistiek.

De eerste verwijzing naar de uitspraak is waarschijnlijk al meer dan honderd jaar oud. Volgens de Quote Investigator spreekt een personage uit het boek ‘The Stolen Story and the Other Newspaper Stories’ uit 1899 een variatie op de beroemde woorden. In het boek vertelt dit personage aan een aantal jonge verslaggevers dat een hond die een man bijt een verhaal is, terwijl een man die een hond bijt een goed verhaal is. Het is niet duidelijk of de schrijver van het werk, Jesse Lynch Williams, de tekst zelf verzonnen heeft, of dat hij de uitspraak eerder ergens anders heeft gehoord en later in zijn boek heeft verwerkt.

De naam die vaak aan de uitspraak wordt verbonden is die van Charles A. Dana. Dana werd in 1868 de editor voor de New York Sun en was daarmee een redelijk publiek figuur. Dana zou de woorden hebben gesproken als antwoord op de vraag wat nou eigenlijk nieuws was. Hoewel Dana’s naam vaak naar voren komt, wordt de uitspraak ook toegeschreven aan andere figuren uit de journalistieke wereld. Zo wordt een andere editor van de Sun, John B. Bogart, ook vaak genoemd als de spreker van de tekst. Wie de uitspraak nu echt heeft verzonnen, zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden, dat neemt echter niet weg dat de uitspraak zelf bijzonder populair is geworden.

Journalistiek

Wat betekent de uitspraak eigenlijk? De term 'man bites dog' is zeer bekend in de wereld van de journalistiek. De quote staat onder andere bekend als de definitie van ‘nieuws’. De uitspraak moet duidelijk maken  dat aparte en ongebruikelijke gebeurtenissen vaak nieuwswaardig zijn. Oftewel: een hond die een man bijt is niet bijzonder, maar een man die een hond bijt is juist apart en daarom nieuwswaardig.

Oprichting van het programma

De titel van het bekende programma heeft dus een lange geschiedenis. De geschiedenis van het programma zelf is echter wat korter. Man Bijt Hond heeft een Belgische oorsprong. In 1997 kwam het in ons buurland voor het eerst op de buis, waar het een succes bleek te zijn. Twee jaar later volgde er een Nederlandse versie van het programma. Man Bijt Hond werd zestien seizoenen lang op de Nederlandse buis uitgezonden. Vooral rubrieken als de Babbelbox waren erg populair. In 2015 werd het programma van de buis gehaald. Dit blijkt dus nu maar tijdelijk, vanaf 26 augustus is Man Bijt Hond weer gewoon op TV te zien.

Bronnen:

Afbeelding:

  • De Babbelbox, een bekende rubriek uit het programma Man Bijt Hond. FaceMePLS uit Den Haag, Nederland [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.