De Watersnoodwedstrijd van 12 maart 1953

De Watersnoodwedstrijd van 1953

Op 12 maart 1953 speelde het Nederlands voetbalelftal één van de meest gedenkwaardige interlands uit de geschiedenis. Als eerbetoon aan de vele slachtoffers die bij de Watersnoodramp waren gevallen, vond in de Franse hoofdstad Parijs de zogeheten Watersnoodwedstrijd plaats. Opvallend genoeg was er op 7 maart ook al een dergelijke wedstrijd geweest, die echter een stuk minder bekend is. Wat was er zo bijzonder aan de wedstrijd van 12 maart 1953?

De Watersnoodramp van 1953

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 vond in Zuidwest Nederland de Watersnoodramp plaats. Na een zware storm braken verschillende dijken, waardoor grote delen van de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant onder water liepen.

Bij de ramp kwamen uiteindelijk meer dan 1800 mensen om het leven en ook de materiële schade was enorm. Toen duidelijk werd hoe groot de ramp was, kwam de hulpverlening al snel op gang. Zowel in Nederland als in het buitenland werden verschillende acties opgezet om de getroffen gebieden te helpen.

Amateurs vs. Profs

Ook de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) besloot dat het een steentje wilde bijdragen aan de hulpverlening. Al vrij snel na de ramp bood de Franse voetbalbond aan om een benefietwedstrijd te spelen tegen het Nederlands Elftal. De opbrengsten van het duel zouden naar de slachtoffers gaan. De KNVB stond open voor een dergelijke wedstrijd, maar was niet zo happig op een confrontatie met de Fransen.

Dit had er alles mee te maken dat de staat van het Nederlandse Elftal in de jaren daarvoor bedroevend was geweest. Tussen 1949 en 1953 speelde Oranje bijna dertig wedstrijden, waarvan er slechts drie werden gewonnen. Veel voetballiefhebbers weten deze slechte resultaten aan het uitblijven van professioneel voetbal in Nederland. De KNVB bleef na de Tweede Wereldoorlog stug vasthouden aan amateurvoetbal, terwijl in veel omringende landen al wél profvoetbal werd ingevoerd.

Veel Nederlandse topspelers vertrokken daarom eind jaren ’40 en begin jaren ’50 naar het buitenland om daar hun brood met het voetballen te kunnen verdienen. De KNVB was daar vaak woest over en schorste spelers die naar het buitenland vertrokken voor het Nederlands Elftal. Het niveau van Oranje nam daardoor zienderogen af.

Om een afgang te voorkomen besloot de KNVB om een duel met Denemarken in te plannen, waarbij de opbrengsten naar het Rampenfonds zouden gaan. De Denen stonden in die tijd ook niet echt hoog aangeschreven maar wonnen het duel in Rotterdam alsnog, met 2-1. Er werd ruim 200.000 gulden opgehaald, maar mede door het slechte resultaat geraakte deze eerste Watersnoodwedstrijd al snel in de vergetelheid.

De Watersnoodwedstrijd van 12 maart 1953

De wedstrijd van 12 maart 1953

Nadat de KNVB het bod van de Fransen naast zich had neergelegd, kwamen de Nederlandse profs in het buitenland in actie. Zij besloten wél in te gaan op het verzoek van de Fransen. De KNVB was in eerste instantie echter fel gekant tegen het idee dat betaalde voetballers een wedstrijd namens Nederland zouden spelen.

Twee van de initiatiefnemers, Bram Appel en Theo Timmermans, besloten daarop koninklijke goedkeuring te vragen bij Prins Bernhard, de voorzitter van het Rampenfonds. Bernhard was enthousiast waardoor de KNVB weinig meer tegen het idee kon inbrengen. De wedstrijd mocht gespeeld worden, maar het elftal mocht niet in de officiële oranje shirts spelen. De KNVB ging zelfs zo ver dat het Wilhelmus ook niet gespeeld mocht worden voorafgaand aan de wedstrijd.

Het duel werd desalniettemin een groot succes. Nederland versloeg het sterke Frankrijk met 2-1 door doelpunten van Appel en Bertus de Harder. Duizenden Nederlandse voetbalfans waren naar Parijs afgereisd om het duel te zien.

Opmaat naar betaald voetbal

Door het succes van de wedstrijd werd de roep om betaald voetbal in Nederland steeds groter. De KNVB bleef in eerste instantie tegen, maar ging eind 1954 alsnog overstag. Alhoewel het duel natuurlijk bedoeld was voor de slachtoffers van de Watersnoodramp, zal het vooral herinnerd worden als het duel dat het begin inluidde van het betaalde voetbal in Nederland.

Leestip:

Watersnoodwedstrijd 1953Hollanders en het water – Twintig eeuwen strijd en profijt
Redactie: Eelco Beukers
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789065509734
Winkelprijs: €39,-

Bestel Hollanders en het water

Bronnen

Afbeeldingen

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt