Kroning Karel VII

Karel VII eist de kroon van Frankrijk op

Na het overlijden van koning Karel VI van Frankrijk riep zijn zoon, eveneens genaamd Karel, zichzelf op 29 oktober 1422 uit tot zijn opvolger. Hij stuit echter op verzet van de Engelsen, die Hendrik VI als de nieuwe koning beschouwden. Een machtsstrijd volgde, waarin een 17-jarig meisje genaamd Jeanne d’Arc een grote rol zou gaan spelen.

Krankzinnige vader

Karel werd op 22 februari 1403 geboren als de zoon van Karel VI, de koning van Frankrijk. Op dat moment vertoonde zijn vader al tien jaar lang regelmatig tekenen van krankzinnigheid. Zo schrok Karel VI in 1392 zo hevig van het geluid van een vallende lans dat hij in paniek schreeuwde dat hij verraden was, zijn zwaard trok en meerdere van zijn reisgenoten om het leven bracht. Twee jaar later liet hij alle Joden uit Frankrijk verbannen omdat ze in zijn ogen misdadige figuren waren. Vanwege de krankzinnigheid van Karel VI trok vooral de hertog van Bourgondië, zijn oom Filips II de Stoute, steeds meer macht naar zich toe.

Strijd om de troon van Frankrijk

Na de dood van Karel VI riep zijn zoon, de jongere Karel, zichzelf op 29 oktober 1422 uit tot de nieuwe koning van Frankrijk. Twee jaar eerder had Karel VI echter in het verdrag van Troyes al vastgelegd dat de Engelse koning Hendrik V na zijn dood de Franse kroon zou erven. In de daaropvolgende machtsstrijd sloten de Bourgondiërs onder leiding van Filips II de Stoute zich aan bij de Engelsen en werd het rijk van Karel uiteindelijk beperkt tot Zuid-Frankrijk.

Jeanne d'Arc

Het tij keerde echter in 1429 toen Jeanne d’Arc, de maagd van Orléans, zich aansloot bij het leger van Karel. Na een reeks succesvolle veldslagen veroverde Karel de stad Reims, waar hij zich op 17 juli 1429 officieel liet kronen tot koning van Frankrijk. Een jaar later werd Jeanne gevangengenomen door de Bourgondiërs en uitgeleverd aan de Engelsen. Karel ondernam geen pogingen om haar te bevrijden en op 30 mei 1431 werd Jeanne d’Arc  in Rouen op de brandstapel gezet. Vier jaar later sloot Karel vrede met de Bourgondische hertog Filips de Goede en keerden de twee mannen zich samen tegen de Engelsen. In 1436 veroverde het Franse leger Parijs en werd Karel VII de onbetwiste koning van Frankrijk. Tegen het einde van oorlog was alleen de noordelijke havenstad Calais nog in handen van de Engelsen.

Afbeelding:

De kroning van Karel VII, schildering uit het Parijse Pantheon uit 1889 door Jules Eugène Lenepveu. [Public Domain via Wikimedia Commons]

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.