Home » Reportage
kastelen in saksen

De geschiedenis van kastelen in Saksen

Saksen kent een rijke geschiedenis. Tijdens de Middeleeuwen was de regio bijvoorbeeld een belangrijk grensgebied van het Heilige Roomse Rijk, waardoor rijke edellieden hier tientallen kastelen lieten bouwen. Enkele van deze kastelen functioneerden zelfs nog tijdens de Tweede Wereldoorlog als gevangenis of opslagplaats voor waardevolle spullen. Tegenwoordig functioneren veel van deze vestingen als museum, waar je dit rijke verleden kunt herbeleven. Benieuwd waar je deze forten nu eigenlijk vindt? Wij hebben hier vier Saksische kastelen voor je op een rij gezet, die je als liefhebber van historische en archeologische sporen gezien moet hebben. 

kastelen in saksen

1: Vesting Königstein 

De gigantische Vesting Königstein - ook wel de ‘Saksische Bastille’ genoemd - ligt op een tafelberg aan de Elbe, even ten zuidoosten van Dresden. Hiermee is dit fort tevens de hoogstgelegen vesting van Duitsland. Oorspronkelijk behoorde dit middeleeuwse fort toe aan de koningen van Bohemen (het huidige Tsjechië), maar in de vijftiende eeuw viel het slot in Duitse handen, toen het in bezit kwam van de graaf van Meissen. Vesting Königstein is met recht een heus vestingdorp te noemen, met kazernes, opslagplaatsen en een kerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het als offizierslager, een gevangenenkamp voor geallieerde officieren. Hier werden voornamelijk Poolse en later Franse officieren vastgehouden. 

Tegenwoordig is de vesting een populaire toeristische bestemming, je kan verschillende gebouwen in waar tentoonstellingen over de geschiedenis van het complex zijn. En je kan genieten van het spectaculaire uitzicht over de Elbe, luisteren naar een boeiende audiotour en even tot rust komen in een De pakkende historie van Saksische kastelen van de vele horecazaakjes in de vesting.

 www.festung-koenigstein.de 

kastelen in saksen

2: Burcht Kriebstein 

Ook de imposante Burcht Kriebstein is gebouwd boven op een berg. De bouw startte in de veertiende eeuw, in opdracht van de adellijke familie Beerwald. Na meerdere keren van eigenaar te zijn gewisseld, werd de burcht in 1930 opengesteld voor het publiek. Maar ook als museum speelde dit slot nog steeds een opmerkelijke rol, vooral in de Tweede Wereldoorlog. In 1989 troffen onderzoekers namelijk een grote zilverschat aan in de burcht. Deze bleek afkomstig van de Duitse legerofficier Heinrich Graf von Lehndorff. Deze rijke officier had zijn waardevolle spullen naar Kriebstein overgebracht om het veilig te stellen voor het oorlogsgeweld. Aangezien Von Lehndorff deelnam aan operatie Walküre - het beroemde complot om Adolf Hitler te vermoorden - werd hij in 1944 geëxecuteerd. Hiermee verdween informatie over de verborgen schat, tot zijn toevallige ontdekking zo’n veertig jaar later. In het museum van Kriebstein maak je kennis met het opmerkelijke verleden van het slot, waarbij je een rondleiding krijgt en ook de donjon kan beklimmen. 

Een bezoekje aan de burcht is niet alleen de moeite waard vanwege zijn interessante geschiedenis, ook het omringende natuurgebied met zijn beboste bergen is schilderachtig mooi. 

www.burg-kriebstein.eu/ 

kastelen in saksen

3: Zwinger Paleis 

Dit achttiende eeuwse paleis in Dresden is een hoogstandje van de laat-barokke bouwstijl, en een van de redenen dat Dresden ook wel het ‘Florence aan de Elbe’ wordt genoemd. Dit complex diende niet om in te resideren, maar in plaats daarvan om (kunst)collecties in te tonen. Het was dan ook een groot verlies, toen het paleis zwaar beschadigd raakte tijdens het bombardement op Dresden in 1945. Slechts negentien dagen na het beëindigen van de oorlog in Duitsland begon men echter al met de restauratie van het paleis, waardoor het vandaag de dag volledig in zijn voormalige eer en glorie te aanschouwen is. Toegang tot het paleis is zelfs gratis. Een onmisbare bezienswaardigheid tijdens een bezoek in Dresden dus. 

www.der-dresdner-zwinger.de 

4: Slot Colditz 

Het sprookjesachtige Slot Colditz stamt grotendeels uit de zestiende eeuw, maar is vooral bekend om zijn rol tijdens de Tweede Wereldoorlog als gevangenis voor geallieerde officieren. En dan vooral de vluchtgevaarlijke officieren, omdat het onmogelijk zou zijn om te ontsnappen. Opvallend genoeg vonden hier ongeveer de meeste ontsnappingspogingen gedurende de oorlog plaats. In totaal probeerden 155 mannen weg te komen, waarvan 31 pogingen slaagden. Verhoudingsgewijs waren de Nederlandse officieren erg succesvol: van de 17 mannen die een poging waagden, waren er 7 succesvol. De Britten deden de meeste pogingen: 109 in totaal, maar slechts 11 waren succesvol. Bij één ontsnappingsplan zou zelfs een zweefvliegtuig zijn gebruikt, die door het Duitse leger bewaard werd in een zolderkamer van het kasteel. Vandaag de dag kan je dit toestel nog steeds bewonderen, want tegenwoordig is in Slot Colditz een ontsnappingsmuseum gevestigd. Hier leer je alles over de rol van het kasteel in de oorlog en de vele ingenieuze ontsnappingspogingen. Een must dus voor liefhebbers van sporen van een rijk verleden! 

www.schloss-colditz.de 

De Schlosserlandkaart 

Deze 4 kastelen zijn te bezoeken met de Schlosserlandkaart. Deze kaart geeft je 10 dagen onbeperkt toegang tot deze en nog 40 andere kastelen, zoals bijvoorbeeld Slot Pillnitz Dresden, Slot Hartenfels in Torgau of Slot Augustusburg in het Erzgebirge. De kaart kost maar 42 euro voor een gezin met twee volwassenen en kinderen tot 13 jaar. Niet per persoon, maar totaal! 

Meer info: 

www.schloesserland-sachsen.de

Zie ook filmpjes via 

https://youtu.be/cvma1eq4Axc 

Ook interessant: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

200 jaar redders op zee - jubileum KNRM

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.