Home » Reportage
Inhuldiging Wilhelmina

Inhuldiging Koningin Wilhelmina

Op 6 september 1898 besteeg de 18-jarige prinses Wilhelmina de troon in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Om 11:00 uur vertoonde de nieuwe koningin zich vanuit het paleis in de Koningsmantel, opvallend was dat die voor de eerste koningin vrouwelijker was gemaakt. Men had de mantel ronder en minder militair van vorm gemaakt. De kerk zat gedurende de plechtigheid vol, ondanks dat er meerdere Kamerleden ontbraken. Nieuwe tradities ontstonden toen Koningin Emma een plaats kreeg op het podium naast Wilhelmina. Dit was ongebruikelijk om te doen, maar is sindsdien voortgezet als traditie.

Nieuwe troonopvolgster

Met de inhuldiging van haar dochter trad koningin Emma af, die vanwege het overlijden van Koning Willem III gezag voor haar dochter had waargenomen. Toen Wilhelmina vier jaar oud was overleed haar broer, Alexander. Dit maakt haar vanaf dit moment de officiële troonopvolgster. Zes jaar later overleed koning Willem III in 1890, toen Wilhelmina pas tien jaar oud was. Als gevolg van Wilhelmina’s jonge leeftijd nam koningin Emma het gezag van de troon voor de komende acht jaar op zich tot de prinses volwassen was.

Voorbereiding

Een dag voor de inhuldiging maakten koningin Emma en prinses Wilhelmina een toer met de Crème Calèche door het druk versierde Amsterdam ter voorbereiding op de inhuldiging van Wilhelmina die de volgende dag zou plaatsvinden. De straten werden uitbundig versierd door heel Nederland, 6 september zou dan ook een grote dag worden.

Gouden Koets

Koningin Wilhelmina had voor haar inhuldiging bekend gemaakt dat zij geen geschenken aan zou nemen, maar de stad Amsterdam liet toch een Gouden Koets voor de nieuwe koningin maken. Na verschillende telegrammen ontvangen te hebben besloot Wilhelmina de koets toch aan te nemen. Drie jaar later werd de nu welbekende koets voor het eerst gebruikt op 7 februari 1901, de huwelijksdag van de koningin.

Afbeelding

  • Nationaal Archief, Inhuldiging van koningin Wilhelmina (...), 1898

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.