Home » Reportage
Toscane

Ontdek de rijke geschiedenis van de Toscane

De in centraal Italië gelegen Toscaanse regio is de op vier na grootste regio van Italië en omvat 6,1 procent van de Italiaanse bevolking. Toscane grenst in het noorden aan Ligurië en Emilia-Romagna, in het oosten aan Umbrië en de Marken, in het zuiden aan Latium en in het westen aan de Tyrreense Zee. Het gebied kent een lange geschiedenis.

Etruskisch land

Al in de oudheid was Toscane bewoond gebied. Door de vruchtbaarheid van het land kon de beschaving van de Etrusken er tot bloei komen. De Etrusken vormden een bevolkingsgroep met een eigen taal die vanaf de negende eeuw v.Chr. het gebied tussen de rivieren Arno en Tiber beheerste, en die de eerste grote beschaving op het Italiaanse schiereiland was. In hun bloeitijd (van de zevende eeuw v.Chr. tot de vijfde eeuw v.Chr.) waren de Etrusken een van de meest ontwikkelde volkeren van de oudheid. Ze vormden een relatief klein volk, vooral in vergelijking met bijvoorbeeld de Grieken, maar waren desalniettemin een van de eersten die een poging deden om het Italiaanse schiereiland te verenigen.

De Romeinen

Zo kwam het dat de volgens overlevering in 753 v.Chr. gestichte stad Rome zo’n 150 jaar lang werd geregeerd door Etruskische koningen. De Etrusken hadden daardoor een grote culturele en godsdienstige invloed op de Romeinen, hoewel de twee bevolkingsgroepen ook vaak elkaars rivalen waren. In 280 v.Chr. werd de alliantie van Etruskische steden definitief verslagen door de Romeinen, waarna Toscane onder Romeinse heerschappij terecht kwam.

De Romeinen stichtten er vervolgens de steden Lucca, Pisa, Siena en Florence, behielden er de vrede en brachten er nieuwe ontwikkelingen naar toe. Onder deze ontwikkelingen vallen onder meer een enorme uitbreiding van het wegennet, de introductie van aquaducten en riolen en de bouw van veel publieke gebouwen. Veel van de gebouwen zijn echter door de aantasting van het weer over de eeuwen heen vervallen. Uiteindelijk stortte het (West-)Romeinse Rijk in, waarna Toscane in handen kwam van de Goten en de Longobarden.

Renaissance

ToscaneBij “de Renaissance” denken veel mensen wellicht vooral aan de zestiende eeuw, maar deze culturele beweging begon al in de veertiende eeuw n.Chr. in Italië. Om precies te zijn: in Toscane. Hier ontstond een literaire traditie onder invloed van grote namen als Dante Alighieri, Petrarca, Boccaccio en Machiavelli, waarmee de moderne Italiaanse taal een nieuwe status en vorm kreeg. Ook in de Toscaane architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst ontstond veel artistiek erfgoed, dat tegenwoordig nog in tientallen befaamde musea is verzameld – zoals de Mona Lisa in het Louvre in Parijs. 

Toscane onder een verenigd Italië

Door sterk economisch verval werd Toscane in de achttiende eeuw een grotendeels agrarisch gebied. Toen in de achttiende eeuw ook de Medici-dynastie uitstierf, die het gebied sinds het begin van de vijftiende eeuw in handen hadden, werd Toscane na een korte “Franse tijd” in de negentiende eeuw uitgebreid met het eiland Elba en kwam het in 1824 onder heerschappij van Leopold II van het Huis Habsburg-Lotharingen. Tijdens diens bewind ontwikkelde zich een beweging die Italië wilde verenigen en van vreemde overheersers wilde bevrijden; Toscane was hierbij een van de belangrijkste centra van deze nationalistische beweging. Toen op 14 maart 1861 het Koninkrijk Italië onder koning Victor Emanuel II werd uitgeroepen, nam Toscane meteen een belangrijke rol in. Van 1865 tot 1870 was de Toscaanse stad Florence zelfs de hoofdstad van het verenigde Italië.

Toerisme

Tegenwoordig is Toscane vooral een populaire toeristische bestemming. De regio profiteert van de zachte lucht vanaf de Tyrreense Zee en van de natuurlijke bescherming van de Apennijnen. Belangrijke (toeristische) steden zijn onder meer Florence, Pisa, Lucca, Cortona en Siena. Met haar ruim honderd natuurreservaten wordt Toscane vaak gezien als een van de mooiste gebieden van Italië, en het is dan ook niet verwonderlijk dat een vakantiehuis in Toscane een populaire investering is. Toscane staat ook bekend om zijn wijnen, en wordt samen met Piemonte over het algemeen tot de beste wijnstreken van Italië gerekend.

Bronnen

Afbeeldingen

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.