Home » Reportage
Baai

Sporen van het verleden in Normandië

De regio Normandië in het noordwesten van Frankrijk, is een regio vol met historische bezienswaardigheden. Terwijl de meeste mensen bij Normandië denken aan de grootschalige geallieerde invasie op de stranden tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn er veel meer dingen gebeurd in deze Franse regio, waar je vandaag de dag nog altijd de sporen van kan vinden.

Normandië speelt al eeuwenlang een bijzondere plek in de geschiedenis van Europa. Vanuit Normandië trok Willem de Veroveraar naar Engeland, Normandië is het decor van een van Shakespeares bekendste werken en natuurlijk is Normandië de plek waar in 1944 de bevrijding van West-Europa begon. Deze rijke geschiedenis maakt van de regio een populaire vakantiebestemming. Vanuit een vakantiehuis Normandië kun je makkelijk al deze historische plekken bezoeken.

Het tapijt van Bayeux

In januari van het jaar 1066 stierf Edward de Belijder, koning van Engeland van 1042 tot 1066, kinderloos. Met zijn dood ontstond een strijd om de opvolging van de Engelse troon. De slag bij Hastings is de meest bekende van de reeks veldslagen die in 1066n werd uitgevochten. Deze werd uitgevochten op 14 oktober 1066 tussen koning Harold Godwinson van Engeland en hertog Willem ‘de Bastaard’ van Normandië. Ondanks wat de naam suggereert, werd de slag op tien kilometer ten noordwesten van het Engelse plaatsje Hastings uitgevochten. De Normandiërs wisten deze slag te winnen, waarmee dit een eerste stap was richting de Normandische verovering van Engeland die Willem ‘de Bastaard’ een nieuwe en veel bekendere bijnaam opleverde: Willem de Veroveraar. Een belangrijk aandenken van de slag is nog altijd in Normandië te vinden: het Tapijt van Bayeux. Dat enorme wandkleed laat een aantal belangrijke gebeurtenissen rondom de Slag bij Hastings zien.

Mont Saint-Michel

In Normandië ligt ook Mont Saint-Michel, een klein en rotsachtig eilandje vlak voor de kust. Op dit eiland staat een grote middeleeuwse abdij, die bijna het hele eiland in beslag neemt. Maar het eiland is vooral bekend omdat het eeuwenlang alleen bij laagwater bereikbaar was. De enige weg naar het eilandje liep bij vloed onder water. Tegenwoordig is er echter een smalle brug met een pendeldienst, waardoor het eiland ook tijdens hoogwater bereikbaar is. Wel is het eiland, wegens de vele trappen, alleen bereikbaar voor voetgangers. Het bijzondere kloostereiland en de lagune eromheen staan vandaag de dag op de lijst van UNESCO-Werelderfgoed.

Beleg van Harfleur

Op 13 augustus 1415 trokken 12.000 soldaten onder leiding van koning Hendrik V van Engeland naar het noordwesten van Frankrijk. Het was de bedoeling om hier de stad Harfleur in te nemen. Echter die stad gaf zich niet zomaar gewonnen. Een bestorming door Hendriks troepen mislukte waarmee de strijd om de stad veranderde in een lange belegering. Gedurende de belegering werd een groot deel van Hendriks leger ziek, waardoor er in Hendriks leger veel doden vielen. Doordat de belegering langer duurde dan gepland, raakte bij de Engelse soldaten het voedsel ook nog eens op. Uiteindelijk gaf de stad zich toch over. Na het beleg trok Hendriks leger door richting Calais, maar onderweg stuitten de Engelsen op het Franse leger. Het Franse leger was groter en beter uitgerust dan het Engelse leger, waarvan de meeste soldaten hongerig en ziek waren. Maar toch waren het de Engelsen die de Slag bij Azincourt verpletterend wonnen. Het verhaal van het Beleg van Harfleur en de Slag bij Azincourt is mede dankzij Shakespeares werk Henry the Fifth erg bekend geworden. Wie vandaag door het centrum van Harfleur wandelt, kan nog altijd genieten van veel historische gebouwen.

De stranden van Normandië

Misschien wel de bekendste historische gebeurtenis in Normandië was de bestorming van de stranden tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Meer dan 150.000 geallieerde soldaten wilden zo Europa inkomen. De gecombineerde aanval van amfibische landingen, parachutisten en luchtlandingstroepen creëerde een tweede front waardoor Nazi Duitsland in de tang genomen werd. 6 juni, D-day, was een harde, bloedige dag.

Partners: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!