De slag bij Hastings 1066

De slag bij Hastings 1066

In januari van het jaar 1066 stierf Edward de Belijder, koning van Engeland van 1042 tot 1066, kinderloos. Met zijn dood ontstond een strijd om de opvolging van de Engelse troon. De slag bij Hastings is de meest bekende van de slagen om de Engelse troon. Deze werd uitgevochten op 14 oktober 1066 tussen koning Harold Godwinson van Engeland en hertog Willem ‘de Bastaard’ van Normandie.


Na de dood van Edward de Belijder waren er drie belangrijke kandidaten voor de opvolging van de Engelse troon. Harold Godwinson, op dat moment de Earl van Wessex, werd door de Angelsaksen gekroond tot koning. De andere kandidaten, hertog Willem van Normandië en koning Harald Hardrada van Noorwegen, gingen over op gewapende tegenstand.


Battle of Stamford Bridge


De Noorse koning Harald viel Engeland binnen en kon rekenen op de steun van Torstig Godwinson, de broer van de Engelse koning Harold. Zij wisten een snel door de lokale Engelse adel bijeengeraapt leger te verslaan, waarna zij verder oprukten richting York. Harold Godwinson rukte na nieuws over deze nederlaag zelf op om de Noorse invasie een halt toe te roepen. Op 20 september wist hij Harald Hardrada en Torstig te verassen bij Stamford Bridge, waarna het grootste deel van het Noorse leger vernietigd werd en zowel Harald Hardrada als Torstig om het leven kwamen. Willem van Normandië was nu de enige overgebleven serieuze tegenstander voor koning Harold.


Normandische invasie


Kort na de Battle of Stamford Bridge begon Willem zijn invasie van Engeland. Op 28 september landde hij in het zuiden van Engeland met een leger van grofweg 10.000 man. Harold werd hierdoor gedwongen om in alle haast op te rukken naar het zuiden. De Angelsaksische bronnen stellen dat een aanzienlijk deel van zijn professionele troepen om het leven gekomen was bij de slag in het noorden. Waarschijnlijk wist hij een leger van zo’n 7.000 man op de been te brengen voor de verdediging van zijn koninkrijk.Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!Formaties


Harold probeerde het Normandische leger te verassen, maar dit mislukte. Hij besloot een verdedigende positie in te nemen en stelde zijn leger op op een heuveltop, Senlac Hill. Gezien de samenstelling van beide legers was dit geen vreemde keuze. Het leger van koning Harold bestond volledig uit infanteristen. Het Normandische leger wat hij tegenover zich zag bestond voor een groot deel uit infanterie, maar had ook de beschikking over 2.000-3.000 cavaleristen en een aanzienlijk aantal boogschutters.


De slag bij Hastings


De daadwerkelijke slag bij Hastings zou bijna de hele dag duren. De Engelsen onder Harold verdedigden de heuveltop in eerste instantie met succes. De Normandiërs sloegen na enige tijd zelfs op de vlucht. Willem ‘de Bastaard’ moest volgens de kronieken zijn helm afnemen om zijn troepen te overtuigen dat hij in leven was, waarna zij de strijd hervatten. Het succes van de Normandiërs zat hem uiteindelijk in de geveinsde terugtocht. De Normandiërs deden alsof ze op de vlucht sloegen, waarna een deel van het Engelse leger hen achtervolgde. Vervolgens draaiden de ‘vluchtende’ troepen zich weer naar de vijand, omsingelden hen en vernietigden op deze manier een aanzienlijk deel van het Engelse leger. Koning Harold sneuvelde korte tijd later, waarna het Engelse leger definitief verslagen werd.


Normandische koning van Engeland


Na de slag verwachtte Willem dat hij de Engelsen aan zijn gezag kon onderwerpen. Zij zetten de strijd echter voort. Zelfs na de onderwerping van de Engelse adel (Willem werd in december 1066 gekroond tot koning van Engeland) ondervond hij nog jarenlang gewapende tegenstand. Desondanks was Willem was de eerste Normandische koning van Engeland.

Bronnen:

Matthew Bennett, Campaigns of the Norman Conquest (2003)

Jim Bradbury, The Battle of Hastings (2006)

J.F.C Fuller, The Decisive Battles of the Western World (1954-1956)

Stephen Morillo, The Battle of Hastings: Sources and Interpretations (1998)

Jeremy Black, De Zeventig Grootste Veldslagen Aller Tijden (2005)

Afbeelding:

Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.