Home » Reportage
Open Monumentendag Waterlinie

Vijf aanraders voor de Open Monumentendag

In het weekend van 8 en 9 september zullen in heel Nederland monumenten worden opengesteld. Dit jaar staat het in het teken van het thema In Europa: wat Nederland op het gebied van kennis, kunst en architectuur met de rest van de wereld verbindt. Gezien de vele monumenten die meedoen, kan er keuzestress ontstaan. Hier zijn daarom  vijf monumenten die de moeite van een bezoek zeker waard zijn.

Acht Utrechtse forten

Anderhalve eeuw geleden vertrouwde het Nederlandse leger op de Nieuw Hollandse Waterlinie voor de verdediging van Nederland. De linie strekte zich 85 kilometer uit, van de Zuiderzee tot de Grote Rivieren. Centraal in dit verdedigingsplan stond het onder water zetten van grote stukken land. Op de hoger gelegen gebieden werden forten aangelegd om de vijand tegen te houden. Voor liefhebbers van militaire geschiedenis gaan maar liefst acht van deze forten open: Fort aan de Klop, Fort de Bilt, Fort Blauwkapel, Fort de Gagel, Fort Lunet I, Fort Lunet IV, Fort Vossegat en Fort Hoofdijk. Een fietstocht langs deze forten is zeker een aanrader. Het geeft een mooie indruk van de verschillen tussen de verdedigingswerken, en hoe het grotere geheel van de linie in elkaar stak.

Openstelling: zaterdag 8 september van 10.00 tot 17.00 uur

De synagoge van Enschede

Deze synagoge geldt als een van de mooiste synagoges van West-Europa. In 1927-28 is het gebouw in Enschede gebouwd. In opdracht van de textielfabrikant M.I. Menko ontwierp architect Karel de Bazel deze synagoge. Aan het gebedshuis zijn later een joodse school en twee woningen toegevoegd. De Bazel’s pronkstuk is in 2004 gerestaureerd en wordt no steeds gebruikt als gebedshuis. Geïnteresseerden kunnen zich er vergapen aan het oorspronkelijke interieur, dat bijna intact is gebleven.

Openstelling: zondag 9 september van 11.00 tot 17.00 uur

Czaar Peterhuisje

De Russische tsaar Peter de Grote was bezeten van de scheepvaart. Daarom reisde hij in 1697 incognito naar Zaandam, om van de befaamde Hollandse scheepbouwers de kunst af te kijken.  De tsaar hij stond er hierbij op om zelf als timmerman op een scheepswerf aan de slag te gaan. Vanwege zijn lengte van twee meter werd Peter echter al gauw herkend, waardoor hij Zaandam na iets meer dan een week verliet. Tijdens zijn verblijf in Zaandam sliep Peter in een houten hut uit 1632, die hij van zijn werkgever huurde. Deze woning is bewaard gebleven en sindsdien door vele buitenlandse vorsten bezocht, waaronder Napoleon Bonaparte. Het is niet alleen een van de oudste overgebleven  houten huizen van Nederland, maar dus ook een plaats met een rijk verleden.

Openstelling:  zaterdag 8 en zondag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur

Czaar Peterhuisje monumentendag

Voormalige Amerikaanse Ambassade

Aan het Lange- en Korte Voorhout vormt de voormalige Amerikaanse ambassade een opvallende verschijning. De voormalige ambassade is tussen 1957-59 gebouwd, op basis van het ontwerp van de Amerikaanse architect Marcel Breuer. Deze prominente Amerikaanse aanwezigheid bij het Nederlandse regeringscentrum zijn tekenend voor de machtsverhoudingen tijdens de Koude Oorlog. De beveiliging van het complex veroorzaakte echter overlast in Den Haag, waardoor de ambassade van de Verenigde Staten in maart dit jaar verplaatst is. Daardoor kan men tijdens de open monumentendag de op het Internationale Stijl gebaseerde interieur bewonderen.

Openstelling: zaterdag 8 september en zondag 9 september van 10.00 tot 16.00 uur

Scheepstimmerwerf De Hoop 

Deze scheepstimmerwerf in Workum dateert uit 1693. In de daaropvolgende eeuwen zijn er op het complex continu houten en later metalen vissersschepen hersteld. Tussendoor is het complex herhaaldelijk verbouwd. In 1976-77 vond er de laatste grote restauratie van De Hoop plaats. Sindsdien is de werf nog steeds in bedrijf. Er worden nu historische schepen gebouwd en gerepareerd. Een bezoek aan De Hoop biedt een uniek inkijkje in de eeuwenoude kunst van de scheepsbouw. Op zaterdag 8 september om 14:00 zullen kinderen er tevens gedichten voorlezen.

Openstelling: zaterdag 8 september van 11.00 tot 17.00 uur en zondag 9 september van 13.00 tot 17.00 uur

Bronnen:

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Onderwerpen: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.