Home » Reportage
 Prof. dr. André Gerrits

Zaten er goede kanten aan de Koude Oorlog?

De Koude Oorlog was een conflict tussen het Warschaupact, onder leiding van de Sovjet-Unie, en de NAVO, onder leiding van de VS: twee supermachten op alle gebieden, militair, politiek, economisch en sociaal. Het was ook niet altijd een oorlog zonder strijd, denk aan de oorlogen in Korea, Vietnam, en de Praagse lente. De Koude Oorlog werd gekenmerkt door de nucleaire dreiging die van beide blokken uit ging. Als de Koude Oorlog ooit warm was geworden, was de mensheid waarschijnlijk uitgeroeid door nucleaire bombardementen. Het was een gevaarlijke en angstige tijd, maar volgens sommigen zaten er we degelijk goede kanten aan deze periode.

Het gevaar

Het had een aantal keren weinig gescheeld, of de Koude Oorlog was geëscaleerd tot een warme oorlog. De bekendste van deze keren is de Cubacrisis. De Cubaanse raketcrisis was een confrontatie tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie op gang gebracht door ontdekking van Sovjet-ballistische raketinstallaties op Cuba. Na enkele dagen van gespannen onderhandelingen werd een akkoord bereikt tussen president John F. Kennedy en Chroesjtsjov. De Sovjets zouden hun wapens in Cuba ontmantelen en terugbrengen naar de Sovjet-Unie, onder toezicht van de Verenigde Naties, in ruil voor een Amerikaanse, openbare, verklaring dat de VS Cuba niet opnieuw zouden binnenvallen. Ook kwamen de Verenigde Staten overeen dat alle door de VS gebouwde Jupiter ballistische raketten, die in Italië en Turkije waren geplaatst, zouden worden ontmanteld. Door dit conflict stond de wereld dertien dagen lang langs de afgrond van een nucleaire oorlog.

De goede kanten

Naast alle angst en verschrikkelijke wapens, zijn er ook veel goede dingen uit de Koude Oorlog gekomen. Door de Koude Oorlog werd bijvoorbeeld de snelheid van de technologische ontwikkelingen tot een maximum opgevoerd en werd de voedbodem van de Europese eenwording gelegd in de vorm van de NAVO. Een van de grootste aanjagers van deze technologische voortgang was de Space Race.

De inspanningen van de Space Race gingen veel verder dan raketwetenschap, fysica en astronomie. Ruimtetechnologie drong door tot in de huiskamer en het schoolsysteem. De Amerikanen legden in het onderwijs de focus op wiskunde en wetenschap, in de hoop zo nieuwe raketwetenschappers te produceren. De wetenschappers die in dit nieuwe onderwijssysteem werden opgeleid, hielpen bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën die tegenwoordig gebruikt worden in het dagelijks leven. Waterafstotende kleding, skibrillen die niet beslaan en gevriesdroogd voedsel bijvoorbeeld, zijn gebaseerd op uitvindingen voor de ruimtevaart.

Onder de mensen die de goede kant van de koude oorlog wel kunnen inzien, is prof. dr. André Gerrits, hoogleraar Russische Geschiedenis en Politiek, aan de Universiteit Leiden. In onderstaand college van de Universiteit van Nederland vertelt hij meer over de goede kanten van de koude oorlog.

Ook interessant: 

Partners: 

Ideologieën: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.