Sinds 28 september 1919 bestaat er in Nederland het algemene kiesrecht. Honderd jaar later opende Atria de tentoonstelling ‘100 jaar vrouwenkiesrecht'.
Jacobs, Aletta
Aletta Henriëtte Jacobs was de eerste vrouwelijke student en arts van Nederland. In 1872 kreeg ze als eerste vrouw in Nederland, toestemming om te studeren aan de Universiteit.
In 1919 kregen vrouwen in Nederland het actief kiesrecht, zij mochten nu stemmen. In dit dossier vertellen wij alles over de weg naar deze overwinning.
8 maart is internationale vrouwendag. Daarom kijken wij terug naar wat vrouwelijke voorlopers uit de geschiedenis.
Tegenwoordig mogen zowel mannen als vrouwen naar de stembus. Het algemeen kiesrecht voor vrouwen werd echter pas in 1919 in Nederland ingevoerd.
Nederland nam een neutrale positie in tijdens WO I, maar er vond wel een andere strijd plaats: het gevecht voor algemeen kiesrecht voor vrouwen.
Opzij evolueerde van een radicaal feministisch tijdschrift naar een breed opinieblad voor hoogopgeleide vrouwen.
Els Borst stond bekend als een minister die grensverleggend werk heeft verricht op het gebied van verschillende medisch-ethische kwesties.
JACOBS, Aletta Henriëtte (geb. Sappemeer 09-2-1854 – gest. Baarn 10-8-1929), was de eerste vrouwelijke student en arts van Nederland, feministe.
Aletta Jacobs is de eerste vrouwelijke arts van Nederland en strijdster voor het vrouwenkiesrecht.
Het verkrijgen van hoge functies voor vrouwen was een van de doelen van de tweede feministische golf in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw.
De oud-minister van VWS, Els Borst, krijgt de prijs voor de ''genuanceerde manier waarop zij medisch-ethische kwesties in het publieke debat aan de orde heeft gesteld en voor hetgeen zij daarmee heeft bereikt'', aldus de organisatie. De prijs is genoemd naar Aletta Jacobs, de eerste vrouw die aan een Nederlandse universiteit studeerde, arts werd en promoveerde.