Stadhouder Johan Willem Friso

4 augustus: Johan Willem Friso van Nassau-Dietz

Johan Willem Friso van Nassau-Dietz wordt stadhouder van Friesland en Groningen in 1696 en prins van Oranje in 1702. Hij is namelijk de afstammeling van Willem van Oranje en de enige erfgenaam van Stadhouder Willem III. Ook leidt Friso het Nederlandse Staatse Leger gedurende de Spaanse Successieoorlog. Johan Willem Friso van Nassau-Dietz werd geboren op 4 augustus 1687 in Dessau.

Johan Willem Friso was de zoon van Hendrik Casimir II van Nassau-Dietz en Henriëtte Amalia van Anhalt-Dessau. In 1696 overleed Friso’s vader en werd hij vorst van Nassau-Dietz en benoemd tot stadhouder van Friesland en Groningen. In 1702 erfde hij bovendien de titel ‘Prins van Oranje’ toen zijn kinderloze neef Stadhouder-Koning Willem III overleed. De Pruisische Koning Frederik Willem I maakte echter ook aanspraak op deze titel, op grond van het testament van zijn grootvader.

Stadhouder van Friesland

Pas in 1707 nam Friso daadwerkelijk de functie van stadhouder van Friesland op zich. De functie van stadhouder van Groningen nam hij 1708 op zich, toen hij meerderjarig werd. Tot die tijd trad zijn moeder op als regentes. Gedurende de Spaanse Successieoorlog (1701-1714) was Friso generaal van het Nederlandse Staatse leger, dat onderdeel uitmaakte van de Grote Alliantie. Tijdens de slag bij Malplaquet op 11 september 1709 kwamen echter duizenden Nederlanders om het leven, door toedoen van een misverstand tussen Friso en de Britse hertog van Marlborough. Marlborough had namelijk verzuimd Friso in te lichten over een nieuw krijgsplan, met als gevolg dat een aanvankelijk geplande schijnaanval mislukte.


Leestip

Nassau en de macht van Oranje Nassau en de macht van Oranje

€ 35.00


Oversteek van het Hollands Diep

In 1708 werd begonnen met de bouw van paleis Oranjewoud, dat Friso door Daniël Marot had laten ontwerpen. Het jaar daarop trouwde Friso met Maria Louise van Hessen-Kassel. Met haar kreeg hij twee kinderen. In 1711 vertrok Friso naar Den Haag om met Frederik van Pruisen te praten over de erfenis van Willem III. Onderweg verongelukte Friso echter tijdens het oversteken van het Hollandsch Diep, vlakbij Strijensas. Tijdens de oversteek viel hij overboord, waarna hij naar verluidt door een golf werd meegesleurd en verdronk. Zijn dood werd vastgesteld op 14 juli 1711.

Tweede Stadhouderloze Tijdperk

Met de onverwachte dood van de stadhouder, begon het Tweede Stadhouderloze tijdperk. Tijdens de heerschappij van Willem III was namelijk bepaald dat de titel van stadhouder erfelijk was geworden. Echter de opvolger van Johan Willem Friso stierf was nog niet geboren toen de stadhouder stierf. Pas in 1747 zou zijn opvolger Willem IV weer stadhouder worden. 

Bronnen

- Koninklijkhuis.nl, ‘Johan Willem Friso, Prins (1687-1711)’.

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, ‘Johan Willem Friso, 1700’.

 

Leestip

*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Nassau en de macht van Oranje
Nassau en de macht van Oranje

€ 35.00

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!