Spaghetti plukken van een spaghettiboom

5 Historische en Hilarische 1-aprilgrappen

Op 1 april worden er heel wat grappen gemaakt. Vrienden, familie en collega’s houden elkaar op allerlei manieren voor de gek. Die traditie is al eeuwenoud. We hebben een vijftal historische en hilarische 1-aprilgrappen op een rijtje gezet voor je:


1. Het wassen van de leeuwen


Vanaf 1698 werden bezoekers van de Engelse hoofdstad Londen regelmatig in de maling genomen. Ze werden op de hoogte gesteld van een jaarlijks terugkerend evenement dat op 1 april bij de Tower of London werd gehouden: het wassen van de leeuwen. Dit unieke evenement wilde men natuurlijk niet missen. Uiteraard bestond dit evenement niet en mensen kwamen voor niks.Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!Tot het einde van 18e eeuw werden er zo nu en dan leeuwen en andere wilde dieren gehouden in de Tower of London. Dat waren giften van koningshuizen en trofeeën uit de kolonies. Maar ook nadat de wilde dieren waren over geplaatst naar een dierentuin, trapten mensen in de grap. In 1860 kregen inwoners van Londen en omstreken zelfs een officiële uitnodiging. De mensen die de uitnodiging ontvingen, voelden zich waarschijnlijk zeer vereerd dat ze voor dit speciale koninklijke evenement waren uitgenodigd. Op 1 april om 12 uur ’s middags stond er een grote menigte bij de Tower of London. Er gebeurde helemaal niks.


Uitnodiging voor de jaarlijkse ceremonie van het wassen van de leeuwen in 1960


2. Nixon opnieuw 'for President'


Richard Nixon was in 1974 afgetreden als president van de Verenigde Staten na aanleiding van het Watergateschandaal. De verontwaardiging was dan ook groot toen op 1 april 1992 bekend werd op National Public Radio dat hij opnieuw zou meedoen aan de verkiezingen. In de radio-uitzending werd gebruik gemaakt van audiofragmenten waarin Nixon te horen was. De bekendmaking werd bekrachtigd met de verkiezingsslogan: ´I didn't do anything wrong, and I won't do it again´.


Veel luisteraars reageerden geshockeerd en woedend op het nieuws. In de tweede helft van de uitzending werd bekend gemaakt dat het om een 1-aprilgrap ging. De stem van Nixon bleek te zijn ingesproken door imitator ´Little Rich´.


Richard M. Nixon in 1992


3. Beeld van Paaseiland aangespoeld


Op 1 april 1962 deden bezoekers aan het strand van Zandvoort een vreemde ontdekking: er lag een beeld op het strand dat leek te zijn aangespoeld. Het beeld voldeed aan de uiterlijke kenmerken van de beelden op Paaseiland. Het nieuws verspreidde zich snel en haalde de voorpagina van alle kranten. Ook in het buitenland werd er over de opmerkelijke ontdekking gesproken. Een Paaseiland-deskundige uit Zweden onderzocht het beeld en kwam tot de conclusie dat het beeld echt van Paaseiland afkomstig was.


Pas een paar dagen later werd bekend dat het om een 1-aprilgrap ging van de NCRV. De Scandinavische deskundige bleek kunstenaar Edo van Tetterode, die ook het beeld gemaakt had. De hele Nederlandse pers bleek in een grap te zijn getrapt.


Een Moai-beeld op Paaseiland


4. Doe-het-zelf-kleurentelevisie


In de jaren ´60 van de 20ste eeuw werd er door technici op allerlei manieren gezocht naar een manier om kleurentelevisie in de huiskamers te brengen. In 1962 kwam men in Zweden tot de ontdekking dat dit helemaal niet zo moeilijk was. Op Sveriges Television, de enige tv-zender van Zweden in die tijd, wijdde men op 1 april een uitzending aan de methode om monochrome televisie om te bouwen naar kleurentelevisie.


In de studio zat technisch expert Kjell Stensson die vertelde dat je voor deze operatie alleen nylonkousen, een schaar en wat tape nodig had. Als je stukken nylon over de televisie heen plakte, werd het licht anders gebroken en zou je al je favoriete programma’s in kleur kunnen zien. Hij demonstreerde zijn bevindingen op TV, maar de mensen thuis konden via hun zwartwittelevisie natuurlijk niet zien dat het niet werkte. Duizenden mensen trapten in de 1-aprilgrap en gingen haastig op zoek naar nylonkousen en een schaar.https://www.youtube.com/watch?v=QlcBrC2obFE


5. Spaghetti oogsten


Misschien wel de meest legendarische 1-aprilgrap ooit is die van de BBC in 1957. De Britse zender zond in een uitzending van Panorama een reportage uit waarin de oogst van spaghettislierten werd getoond. Op gedetailleerde manier werd verteld hoe Zwitserse spaghettikwekers ervoor zorgden dat hun slierten de juiste lengte en smaak kregen. 


Honderden mensen belden na de uitzending naar de BBC om te vragen hoe ze aan hun eigen spaghettiboom konden komen. De BBC reageerde met: ´Doe een takje spaghetti in een blik tomatensaus en hoop er het beste van´.https://www.youtube.com/watch?v=tVo_wkxH9dU


Afbeeldingen:Bronnen:


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.