Alle wegen leiden naar Rome

‘Alle wegen leiden naar Rome’, het is een bekende uitdrukking in onze taal. De uitspraak verwijst naar de macht van het oude Rome, en de uitgebreide wegennetwerken van het Romeinse Rijk. Een groep designers zocht uit of alle wegen ook daadwerkelijk naar Rome leiden.

Het project van het team heette Roads to Rome. Zij brachten meer dan 400.000 verschillende manieren in kaart waarop je naar Rome kan reizen. De uitspraak blijkt te kloppen: vrijwel alle wegen in Europa leiden inderdaad naar Rome.

Alle wegen leiden naar Rome: zelfs buiten Europa

Natuurlijk is de wereld veranderd sinds de tijd van het Romeinse Rijk. De hele wereld is inmiddels verbonden via handel, internet etc. Dat alle wegen naar Rome leiden, lijkt dan ook onwaarschijnlijk. In sommige gevallen zit er namelijk een oceaan tussen een verschillende continenten. Toch hadden de onderzoekers hier een trucje voor. Zo bestaan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten al tien plaatsen die Rome of Roma heten. Ook in Noord-Amerika kunnen wegen zo naar Rome leiden. Op ieder continent vonden de onderzoekers wel een plaats die Rome of Roma heette. De onderzoekers stelden dat de kracht van hun onderzoek hem zit in het feit dat ze ook enige humor in het project konden stoppen.

Bron

thecreatorsproject.vice.com leiden alle wegen echt naar rome?

Afbeelding

wikimedia.org foto: Stefan Bauer, Forum Romanum

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!