Piramide van Gizeh

Bouw van de Grote Piramide van Gizeh

Egyptologen vermoeden dat de Grote Piramide van Gizeh gebouwd werd als grafmonument voor de farao Cheops, die regeerde van 2589 tot 2566 voor Christus. Wanneer men precies begon met de constructie is onduidelijk, maar naar alle waarschijnlijkheid werd het project afgerond omstreeks 2560 voor Christus. De vizier van Cheops, Hemon of Hemiunu, wordt over het algemeen aangewezen als de architect van het bouwwerk.

Slavenarbeid

Verder bestaat er echter maar weinig duidelijkheid over de werkverdeling tijdens de constructie van de piramide van Gizeh. Zo werd er eeuwenlang aangenomen dat het project grotendeels voltooid werd met slavenarbeid, maar recente archeologische vondsten lijken deze theorie te ontkrachten. Wetenschappers achtten het inmiddels waarschijnlijker dat de bouw werd uitgevoerd door betaalde ambachtslieden, maar over het aantal arbeiders dat meewerkte aan de bouw bestaat nog grote discussie.

Werkploegen

Zo stelde de Duitse wiskundige Kurt Mendelssohn dat er sprake was van een werkploeg van 50.000 man, terwijl een studie van constructiebedrijf AECOM uitkwam op een gemiddelde arbeidsinzet van ‘slechts’ 14.567 werklieden. Archeologisch bewijs heeft in ieder geval uitgewezen dat er altijd minstens 5.000 werknemers aanwezig waren op de werkplaats. Zij verrichtten dit werk als een vorm van belastingbetaling, maakten diensten van 3 tot 4 maanden en kregen een dagelijks salaris in de vorm van tien stukken brood en een kruik bier.

Constructie van de Piramide van Gizeh

Ook de precieze manier waarop de Egyptenaren de Piramide van Gizeh gebouwd blijft tot op de dag van vandaag onderwerp van discussie. De meest gangbare theorie stelt dat de bouwmaterialen omhoog gesleept werden op een helling gemaakt van slijk en zand, die vervolgens na de bouw is afgebroken. De Franse architect Jean-Pierre Houdin stelt echter dat het waarschijnlijker is dat deze helling zich bevond aan de binnenkant van de piramide, en dat deze dus ook nog steeds bestaat. Een derde theorie werd bedacht door de Franse bouwkundige Joseph Davidovits, die suggereerde dat de Grote Piramide van Gizeh niet bestaat uit echt kalksteen, maar uit een vorm van kalkstenen cement. De benodigde bouwstenen van de piramide werden volgens hem dan ook niet naar boven gesleept, maar ter plekke gegoten en verhard. De theorie van Davidovits geeft echter geen verklaring voor de granieten blokken aan de top van de piramide, waarvan zeker is dat ze wel bestaan uit gehouwen gesteente.

Materiaal

Tot slot bestaat er ook over de duur van de bouw (10 tot 20 jaar), het tempo van de bouw (12 tot 180 stenen per uur) en de hoeveelheid benodigde bouwmaterialen (2 tot 2.8 miljoen ton kalksteen) geen consensus. Wel lijken wetenschappers het er echter over eens te zijn dat Grote Piramide vroeger nog groter was dan vandaag de dag het geval is. Door de erosie van de buitenste laag is de oorspronkelijke hoogte van 146.5 meter namelijk inmiddels teruggelopen tot 138.8 meter. Desalniettemin was de Grote Piramide van Gizeh ruim 3.800 jaar lang het grootste bouwwerk ter wereld, tot de voltooiing van de 160 meter hoge Kathedraal van Lincoln in 1311. Nu lijkt de Piramide van Gizeh binnenkort ook het record van grootste piramide op aarde in te moeten leveren.

De Bulgaarse kunstenaar Christo was in 2016 namelijk van plan een 150 meter hoge afgeplatte piramide te bouwen in Dubai. Het is de bedoeling dat deze ‘Mastaba’ opgetrokken wordt uit 400.000 gekleurde olievaten, zodat het kunstwerk bij zonsopkomst voorzien wordt van een gouden gloed.

Meer lezen over de zeven klassieke wereldwonderen? Hier hebben we alle klassieke wereldwonderen voor je op een rijtje gezet.

Ook interessant: 

Beschavingen: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De iconische Guldensporenslag

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.