Guldensporenslag 11 juli 1302

Brugse Metten: oorzaak van de Guldensporenslag

De nachtelijke verrassingsaanval van 18 mei 1302 op het Franse Leger in Brugge is de geschiedenis in gegaan als de Brugse Metten. De Bruggelingen doodden hierbij soldaten van het Franse garnizoen in Brugge. De Franse gouverneur in Vlaanderen, Jacques de Châtillon, kon maar ternauwernood ontsnappen. De Brugse Metten bleken uiteindelijk de oorzaak te zijn voor de grote Guldensporenslag op 11 juli 1302.

Brugse Metten op 18 mei

Door de oorlog tussen Frankrijk en Engeland over Engelse gebieden op het Europese vasteland, was het graafschap Vlaanderen verdeeld in twee kampen: een pro-frans en anti-Frans kamp. De Vlaamse graaf Gwijde van Dampierre was leenheer van de Franse koning, maar wilde het gebied liever onafhankelijk regeren. Daarom koos hij de kant van de Engelsen. De Franse koning Filips IV viel daarop het graafschap aan en lijfde het in bij zijn koninkrijk, waardoor hij nu direct heersde over de Belgische steden. De rijkere vlamingen waren meestal Fransgezind en werden door de Fransen ontheven van belasting. De arme boeren en ambachtslieden, die liever onafhankelijk hadden willen blijven, moesten wel belasting betalen. Al snel ontstond er een strijd tussen deze twee groepen. Om deze onlusten de kop in te drukken, stuurde Franse koning nieuwe troepen naar de stad Brugge. De Vlamingen lieten dit niet zo maar gebeuren en in de nacht van 18 mei overvielen zij de Franse soldaten in hun slaap. De gouverneur en legerleider Jacques de Châtillon kon net op tijd ontsnappen uit Brugge.

 

Titel: Oorlog om Holland 1000-1375
Auteur: Ronald P. De Graaf
ISBN: 9789065508072
Uitgever: Verloren
Prijs: €19,-

 

Guldensporenslag 11 juli 1302

Eerst werd deze gebeurtenis ‘Goede Vrijdag’ genoemd omdat 18 mei 1302 de vrijdag was voor Pasen. De jaren en eeuwen daarna viel Pasen niet meer tegelijk met deze gebeurtenis en om verwarring te voorkomen, kregen de rellen van 1302 de naam ‘Brugse Metten’. Dit was een analogie op de ‘Siciliaanse Vespers’, een gelijkaardige opstand op Sicilië in 1282. Na de Brugse Metten beval Filips IV de Bruggelingen en hun handlangers te straffen. Hij stuurde een leger, onder leiding van zijn beste krijgsheer Robert van Artois, naar Brugge. Ook de Vlamingen trokken ten strijde en de twee legers ontmoetten elkaar bij Kortrijk. Het Franse leger, met adellijke ridders, werd echter verrassend verslagen in de Guldensporenslag op 11 juli 1302 door de Vlaamse boeren en ambachtslieden. Daarna liet de Franse koning Vlaanderen even met rust.  

Afbeeldingen: 

Bronnen:

Historiek.net: Guldensporenslag
Wikipedia.org: Brugse Metten
Historicusrob.be: Brugse Metten

Afbeelding:

Wikipedia.org: Brugse Metten

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 januari een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 januari een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 januari een abonnement.

 Het komende nummer van Geschiedenis Magazine niet missen?

Je hebt nog 6 dagen om je aan te melden. Neem vóór donderdag 16:00 u. een abonnement.