Citaat van de dag: Curaçao
Het werk van de commissie-Rosenmöller is een aanslag op de democratie van Curaçao, ontstaan door illegaal handelen.
Dit stelt het parlement van Curaçao. De commissie-Rosenmöller stelde een onderzoek in naar de integriteit van de regering van het eiland. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de regering corrupt is en aan vriendjespolitiek doet. De premier van Curaçao, Gerrit Schotte, is het niet eens met de conclusies van het rapport en veegt de vloer ermee aan.
Geschiedenis van Curaçao
De oorspronkelijke inwoners van Curaçao worden de Caquetio genoemd. Zij woonden in kleinschalige nederzettingen en dreven handel met andere eilanden en het vasteland. In 1499 zette de eerste Europeaan voet aan land in Curaçao. Dit was de Spanjaard Alonso de Ojeda.
Na een periode van Spaanse overheersing veroverde de West-Indische Compagnie (WIC) het eiland in 1634 op de Spanjaarden. Het eiland lag gunstig voor de kaapvaart, had een goede haven en redelijk veel grondstoffen en was daardoor interessant. Er werd direct begonnen met de aanleg van plantages. In 1665 begon de WIC met het aanvoeren van slaven naar het eiland. De slaven werden aangevoerd vanuit West-Afrika en verhandeld op de slavenmarkt op Curaçao. De meeste slaven die op het eiland achterbleven, kwamen terecht op de plantages.
Na het faillissement van de WIC in 1791 werd Curaçao een Nederlandse kolonie. De lokale economie raakte op den duur echter in het slop, omdat in 1863 de slavernij op het eiland werd afgeschaft. Toen er in 1914 olie werd ontdekt en Shell er een vestiging opende leefde het eiland economisch gezien weer op. De nieuwe welvaart werd echter niet gelijk verdeeld, waardoor er een voedingsbodem voor sociale onrust ontstond.
In 2010 verkreeg Curaçao de gewenste autonomie binnen het koninkrijk. Nederland was bereid de torenhoge schuldenlast op zich te nemen, tegen één belangrijke voorwaarde: het oude moederland ziet toe op de deugdelijkheid van het bestuur op het eiland en mag in het uiterste geval ingrijpen.