HMS Beagle door Conrad Martens

Darwin’s Beagle te water

Woolwich Dockyard Londen 1820 – De HMS Beagle wordt vandaag te water gelaten. De toeschouwers op de kant kijken belangstellend toe. Ze hadden zich niet kunnen indenken dat het onbelangrijke schip van zo'n grote historische betekenis zou worden.

De functies van de Beagle

Het wereldberoemde vaartuig waarop Darwin zijn natuurlijke selectie theorie ontwikkelde, begon haar carrière als oorlogsschip. Als eerste voer de dertigmeter lange Beagle onder de nieuwe London Bridge door met de kroning van koning George IV.  Het schip deed eerst vijf jaar dienst als reserveschip. Daarna werd het omgebouwd tot expeditie vaartuig om de zuidelijke oceanen te verkennen. De Beagle maakte zijn eerste expeditie onder aanvoering van kapitein Robert Fitzroy.  Van 1826 tot 1830 werden Vuurland en Patagonië verkend voor hydrografisch onderzoek.

Darwins reizen op de Beagle

De Beagle voer in 1831 opnieuw uit onder aanvoering van kapitein Fitzroy. Dit keer met de jonge bioloog Charles Darwin aan boord. De expeditie die langs de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, Ecuador, Zuid-Afrika en Australië voer duurde vijf jaar. Darwin ervoer de expeditie als ‘de meest belangrijke gebeurtenis van zijn leven’. In 1859 vloeide uit zijn bevindingen op de Beagle zijn baanbrekende werk :  ‘On the Origins of Species’ voort.  Een boek waarop de evolutietheorie is gebaseerd en dat daarom veel stof deed opwaaien in kerkelijke kringen.

De kustwacht

De laatste reis van het schip in 1837 had Australië als eindbestemming.  Bij haar terugkomst in 1842 nam de kustwacht het schip in zijn bezit. Die verkocht haar in 1870 aan schroothandelaren voor een schijntje van haar oorspronkelijke waarde  (7803 pond). Pas in 2004 kwam de Beagle opnieuw in het nieuws. Hoogstwaarschijnlijk is het schip voor de kust van Essex door marine archeoloog Robert Prescott van de St. Andrews University in Schotland gevonden.

Meer weten

Meer lezen over: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!