De Domtoren: Getuige van Oorlog en Vrede

Speciale rondleiding in het kader van de Vrede van Utrecht

Tijdens de ondertekening van de Vrede van Utrecht in 1713 schitterde de Domtoren als nooit tevoren. Op de drie transen van de Domtoren stonden zevenhonderd lantaarns met in elke lantaarn twee kaarsen. Van maart tot en met oktober staat de Domtoren opnieuw in de schijnwerpers tijdens de tentoonstelling Utrecht Verdedigt. Onder andere met een hijsconstructie met kaarsen, projecties, collectiestukken en rekwisieten.

Waar en wanneer?

Rondleiding van woensdag 17 april 2013 t/m woensdag 4 september 201313:30-15:00

Domtoren Domplein 21 3512 JE Utrecht

Kaarten €6,00 (door) (Kind) Kaarten €8,00 (door) (Kortingstarief) Kaarten €10,00 (door) (Standaard)

Meer informatie
 

De Domtoren is al eeuwenlang het symbool van de stad Utrecht. Tijdens zijn lange bestaan is hij getuige geweest van Oorlog en Vrede. Nadat de gotische Domtoren in 1382 grotendeels voltooid was, heeft hij altijd een belangrijke rol gespeeld in de stad Utrecht en het Sticht. De toren was niet alleen een bewijs van de alomtegenwoordigheid van de Kerk in de samenleving van de middeleeuwen, maar ook een symbool van de wereldlijke macht van de Bisschop. 

De Domtoren heeft ook de onderhandelingen die vooraf gingen aan de Vrede van Utrecht meegemaakt. Deze hadden de nodige gevolgen voor het dagelijks leven in de stad. Veel internationale diplomaten vestigden zich voor de duur van de onderhandelingen in Utrecht. Zij kwamen niet alleen voor het diplomatieke overleg, maar ook om te zien en gezien te worden bij de vele feestelijkheden die ter gelegenheid van hun aanwezigheid werden georganiseerd. De Domtoren was getuige van dit alles. 

 

Leestips-Boeken

 

Titel: Amoureuze en pikante geschiedenis van het congres en de stad Utrecht
Redactie: Erik Tigelaar (inl. en commentaar) en Roland Fagel (vert.)
ISBN: 9789087043612
Uitgever: Verloren
Prijs: € 15,-

 

 

 

Maar hij zag niet alleen de aanloop naar en de gevolgen van de Vrede van Utrecht. Hij was in zijn lange bestaan de vaste getuige van Oorlog en Vrede in en rond de stad. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was in de stad Utrecht de ‘staat van oorlog’ van kracht en was het verboden om de Domtoren en andere kerktorens te beklimmen om te voorkomen dat spionnen van daaruit de militaire versterkingen van de Waterlinie konden overzien. In de jaren 1940 – 1945 werd de Domtoren gebruikt als uitzichtpunt om het luchtruim boven de stad en de provincie in de gaten te houden. De facetten van de geschiedenis rond het thema Oorlog en Vrede komen aan bod in een rondleiding rond en in de toren. 

Wat is er te zien?Het begin van de anderhalf uur durende rondleiding voert langs enkele gebouwen die een rol speelden in de vredesonderhandelingen voorafgaand aan 11 april 1713, zoals Paushuize. Maar ook is er aandacht voor de vraag wélke Vrede we dit jaar nu precies vieren. Wat betekende de staat van oorlog tijdens de 1e WO voor de stad Utrecht en de Domtoren? En wat was de functie van de Domtoren tijdens de Tweede Wereldoorlog? 

De toren wordt in deze speciale rondleiding tot een hoogte van 25 meter beklommen. In een bescheiden expositie in de Egmondkapel komen zowel de Vrede van Utrecht als Oorlog en Vrede in en rond de stad aan de orde. In februari 1713 werden de drie transen van de Domtoren op kosten van de afgevaardigde van Portugal, de Graaf van Tarouca, voorzien van zevenhonderd grote lantaarns met in elke lantaarn twee kaarsen. 's Nachts werden de kaarsen tweemaal vervangen. Aan de hand van een hijsconstructie met een spectaculair uitzicht 14 meter naar beneden in de toren wordt uitgelegd hoe de Domtoren in februari 1713 feestelijk werd aangelicht door duizenden kaarsen. De Domtoren heeft sindsdien niet meer zo geschitterd! 

De gids vertelt het verhaal aan de hand van beamerprojecties en de historische collectie van de Domtoren. Ook is het mogelijk om op dit niveau van het uitzicht te genieten. 

Daarnaast hangt er in de Egmondkapel van maart tot en met oktober een hijsconstructie boven het hijsluik in de stenen vloer. In de takels hangen vierponds kaarsen. Op tafels eromheen worden collectiestukken en rekwisieten zoals lantaarns en kaarsen tentoongesteld. Vanuit de hijsconstructie wordt er geprojecteerd in de ruimte. Er komt een uitleg over de functie van de Domtoren in oorlog en vrede door de eeuwen heen. De historische collectie van de Domtoren bevat uit die periode objecten als helmen, gasmaskers en dagboekverslagen.

Waar en wanneer?

Van woensdag 17 april 2013 t/m woensdag 4 september 201313:30-15:00

Domtoren Domplein 21 3512 JE Utrecht

Kaarten €6,00 (door) (Kind) Kaarten €8,00 (door) (Kortingstarief) Kaarten €10,00 (door) (Standaard)

Meer informatie

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!