Openbaring aan Mohammed

De eerste openbaring van Mohammed tijdens de Waardevolle Nacht

De Waardevolle Nacht (Lailat-ul-Qadr) is de allerheiligste nacht voor de Moslims tijdens de ramadan. In deze nacht kreeg Mohammed volgens de overlevering zijn eerste openbaring van Allah (God), via de profeet Djibriel (Gabriël).

Begin van de Koran

Volgens de islamitische geloofsleer was Mohammed eerst bang toen hij de aanwezigheid van de aartsengel Djibriel voelde. Djibriel stelde hem gerust en Mohammed kreeg vervolgens de eerste openbaring van Allah. De openbaringen van Mohammed zijn later samengebundeld tot één werk: de Koran. De Koran is nog altijd het belangrijkste boek voor de moslims.

Waarom is soera 96 de eerste openbaring?

Opvallend aan de indeling van de Koran is dat de soera's (openbaringen) gesorteerd zijn op lengte. Het boek kent dus geen chronologische volgorde. Hierdoor staat de eerste openbaring aan Mohammed middenin het boek (soera 96). Het is een misvatting dat de Koran het levensverhaal verteld van Mohammed. De Koran is een bundel van uitspraken die Allah zou hebben gedaan. Om het gebrek aan context op te vullen en om achter het levensverhaal van Mohammed te komen hebben de Hadith (overleveringen) een belangrijke functie. Dit zijn verhalen die het leven van de profeet weergeven. Zonder de Hadith zou niet duidelijk zijn dat soera 96 de eerste openbaring aan Mohammed was.

De inhoud van de openbaring

De eerste openbaring is op meerdere manieren te vertalen uit het Arabisch. Een mogelijke vertaling is: “Lees in de Naam van jouw Heer Die heeft geschapen. Hij heeft de mens geschapen uit een bloedklonter. Lees, en jouw Heer is de Meest Edele.”. Veel moslims geloven dat mohammed eerst niet kon of wilde lezen, maar dat hij dat na zijn eerste openbaring wel kon. Een andere vertaling gebruikt het woord 'reciteer' in plaats van 'lees', wat er op zou duiden dat Mohammed niet kon schrijven. Ook is het mogelijk te interpreteren dat hij niet wilde of durfde te lezen of schrijven of dat hij zichzelf niet geschikt achtte als profeet van God.

Datum Lailat-ul-Qadr

Het is nooit vastgesteld op welke dag deze openbaring precies plaats vond. Veel moslims geloven dat dit één van de vijf laatste oneven dagen is van de maand ramadan. Daarom brengen moslims deze vijf nachten vaak door met het lezen van teksten uit de Koran en overnachten ze zelfs in de moskee. Van deze vijf nachten wordt de nacht van 27 op 28 ramadan als belangrijkste gezien. De moslims hopen dat Allah hen beloont voor hun vroomheid en dat hun zonden op deze nacht vergeven worden.

Omdat de moslims voor het vaststellen van deze dag de islamitische maankalender gebruiken, valt de nacht van de beslissing elk jaar op een andere datum. Tussen 2020 en 2030 valt de datum van deze feestdag elk jaar ongeveer 11 dagen eerder in het jaar. In 2020 gaat het om de nacht van 19 op 20 mei, in 2030 zal het op de nacht van 1 op 2 februari vallen.

Lees meer over de islamitische feestdagen in ons dossier

Leestip:

Openbaring MohammedMohammed en de Late Oudheid
Redactie: Josephine van den Bent, Floris van den Eijnde en Johan Weststeijn:
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789087045838
Winkelprijs: €25,–

Bestel Mohammed en de Late Oudheid

Afbeelding:

Bronnen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Personen: 

Religie: 

Tijdperken: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.