arc de triomphe

De geschiedenis van de Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe, ofwel zoals men in de volksmond zegt “ de triomfboog” is een van de grootste, bekendste bouwwerken van heel de stad Parijs. De Arc de Triomphe bevindt zich in het 8ste arrondissement en kom je als eerste tegen als je Parijs binnenrijdt via de autosnelweg. De triomfboog is maar liefst 50 meter hoog en 22 meter diep. Het monument staat op het drukste plein van Parijs, op de Place Charles de Gaullle helemaal aan het Westelijk eind op de beroemde, drukke Champs-Elysées.

De triomfboog ter ere van Napoleons’ overwinning

De bouw van de triomfboog begon om precies te zijn in het jaar 1806. Napoleon had de slag gewonnen van Austeritz en om hem daarvoor te bedanken bedachten de Franssen een grote triomfboog die stijl en klasse moest hebben waarvan iedere mens tot op de dag van vandaag Napoleon daarvoor nog zal herinneren. De bouw van het monument heeft maar liefst 30 jaar geduurd toen koning Lodewijk Filips aan de nacht was en in 1836 werd de bouw definitief voltooid.

De bouw kende woelige jaren

Napoleon had de slag van Austerlitz gewonnen en direct erna gaf hij de opdracht om een immense triomfboog te laten realiseren. Napoleon was een man met veel macht die veel te zeggen had in Frankrijk. Napoleon zag direct alles groot en wilde ook dat zijn volk hem als een groot, onverslaanbaar man zag. Chalgrin, de bouwer van de Arc de Triomphe had zijn vraag aanvaard en men begon die dag nog met de bouw van de prestigieuze Arc de Triomphe. De grondvesten werden gelegd, maar al gauw werd er gediscussieerd over hoe deze grondvesten precies moesten worden gelegd. Het duurde maar liefst 2 jaren voordat de grondvesten er lagen en toen al wilde Napoleon een definitieve versie zien. Een timmerman schilderde op doek een versie zoals hij er nu uitziet. Napoleon was tevreden en vanaf toen konden de werkmannen aan de muren beginnen. In 1811 was de Arc de Triomphe nog net geen 10 meter hoog of de bouw moest worden stilgelegd omdat de architect was overleden. Daarnaast had Napoleon te kampen met militaire tegenslagen. Al die jaren heeft de bouw stilgelegen totdat de koning Lodewijk Filips besliste dat het monument er moest komen om Napoleon te eren voor wat hij allemaal heeft gedaan voor Frankrijk. In 1840 werd het overschot van Napoleon onder de Arc de Triomphe gereden zodat hij toch nog zijn laatste opdracht kon aanschouwen. De mensen die deze ceremonie meemaakten bogen voor hem om hem te bedanken voor zijn moed en zelfopoffering.

Frankrijk herdenkt Napoleon nog altijd

Zelfs in de 21e eeuw is Frankrijk Napoleon Bonaparte niet vergeten. Elk jaar op 5 mei leggen de mensen bloemen voor hem neer onder de Arc de Triomphe.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

VOC

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 november een abonnement.

Het machtige hof van Hendrik VIII

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Kolenmijn 1

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Sparta

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Zeppelin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt