De geschiedenis van Super Tuesday
Één dinsdag in februari of maart is de meest doorslaggevende dag tijdens de Amerikaanse Verkiezingen. Op deze Super Tuesday wordt normaal gesproken meer dan een kwart van de Amerikaanse gedelegeerden gekozen. Waarom is er eigenlijk zo’n doorslaggevende dag als Super Tuesday? En: wat kan de geschiedenis ons vertellen over het belang van deze dag?
Oorsprong Super Tuesday
De term Super Tuesday werd voor het eerst gebruikt in de media in het jaar 1976, toen er ook een derde van de benodigde kiesmannen bij de democraten hun stem zouden uitbrengen. De race was op dat moment echter al grotendeels beslist in het voordeel van de latere president Jimmy Carter. De huidige vorm bestaat sinds 1988. Het doel van een grootse kiesdag was om de race meer te nationaliseren en daarmee juist te voorkomen dat staten die vroeg stemden de voorverkiezingen al beslist leken te hebben, terwijl veel staten nog hun stem moesten uitbrengen.
Waarom geen Super Friday?
Hoewel Super Tuesday altijd de dag is dat de meeste staten stemmen, zijn er vaak meerdere cruciale dinsdagen tijdens de voorverkiezingen. Zelfs het aantal staten dat meedoet aan Super Tuesday is aan verandering onderhevig. Dit heeft te maken met het feit dat staten zelf mogen kiezen wanneer zij hun stemming laten plaatsvinden en vaak een dag proberen te kiezen waarop hun stemronde meer belang heeft voor het grote geheel. Het enige wat echt vaststaat, is dat Super Tuesday op een dinsdag valt, wat historisch gezien de belangrijkste dag is voor Amerikaanse verkiezingen. De presidentsverkiezingen vallen bijvoorbeeld ook traditioneel op een dinsdag. Veel staten plannen op deze dag hun voorverkiezingen, waardoor de kandidaten een goed beeld krijgen van hun uiteindelijke winstkansen.
Het belang van Super Tuesday
Een belangrijke stemdag als Super Tuesday genereert een hoop media-aandacht. Een overwinning op een dag als deze heeft daarom nog meer belang, doordat de winnende kandidaat ervan verzekerd is dat zijn of haar gezicht op iedere voorpagina en nieuwsuitzending te zien zal zijn. De Amerikaanse media pakt ook graag groot uit rond dit soort dagen, zoals in 2008 tijdens de grootse Super Tuesday ooit.
‘Mega Giga Tuesday’
Op typisch Amerikaanse wijze werd de dag omgedoopt tot ‘Mega Giga Tuesday’ en ‘Super Duper Tuesday’. Maar liefst 24 staten brachten hun stemmen uit op 5 februari 2008. De democratische zijde bleef echter onveranderd spannend: 834 gedelegeerden kozen voor Hilary Clinton en 847 voor Barack Obama. Hieruit blijkt dat Super Tuesday niet altijd van doorslaggevend belang hoeft te zijn.
Zijn de voorverkiezingen al beslist?
Super Tuesday krijgt al snel het predicaat de beslissende dag van de verkiezingen te zijn, omdat de winnaar vaak aan de haal gaat met de presidentsnominatie. Toch hoeft de uitslag nog niet vast te staan. Als we de verkiezingen van het jaar 2016 nader onder de loep nemen, is te zien dat grote staten als Florida, California, Pennsylvania en New York nog moesten stemmen ná super tuesday. Bovendien zijn sommige staten zogenaamde winner takes all staten, waardoor een kleine winstmarge ineens een groot verschil in de race kan opleveren. Ten slotte lopen de voorverkiezingen nog door tot juli, waarna de winnende kandidaten pas officieel worden genomineerd op de democratische en republikeinse partijcongressen. Wees dan ook niet verbaasd als de voorverkiezingen nog een paar keer groot in het nieuws verschijnen.
afbeelding
De ezel en de olifant. Afbeelding door Chayka 1270 CC/BY Via Pixabay
Bronnen
- en.wikipedia.org, Super Tuesday
- ad.nl, zo kiest Amerika zijn nieuwe president
- verkiezingenvs.com, Super Tuesday toen en nu
- news.google.com/newspapers, Super Tuesday
- nytimes.com, elections primary calendar and results
Afbeelding
Trump & Clinton, commons.wikimedia.org, door Furfur