Politieke Partijen

De meest bizarre Nederlandse politieke partijen

Tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen doen maar liefst 26 politieke partijen mee. De eerste Nederlandse politieke partijen ontstonden in de tweede helft van de 19de eeuw. Hun doel was de belangen van verschillende bevolkingsgroepen in de politiek te vertegenwoordigen. In de geschiedenis van de Nederlandse verkiezingen zijn er een aantal partijen geweest die dit op een wel heel opmerkelijke manier dachten te doen. Dit zijn een aantal van de bizarste Nederlandse politieke partijen.

De Rapaille Partij

In 1921 haalde de Rapaille partij met standpunten zoals vrij vissen in het Vondelpark en bier en jenever voor vijf cent maar liefst twee zetels in de Amsterdamse gemeenteraad. De Rapaille Partij was niet opgericht door vissers met een voorliefde voor jenever, maar door Amsterdamse kunstenaars en anarchisten. Vier jaar eerder was het algemeen kiesrecht voor mannen ingevoerd en daar wilden zij spot mee drijven. Analfabetisme was een veel voorkomend probleem bij de bevolking uit de lage klasse. Die groep kon, vanwege een beperkt inzicht, nooit een goede doordachte keuze maken, zo dachten de kunstenaars en anarchisten. Het algemeen kiesrecht stelde volgens hen niets voor. De in Amsterdam bekende zwerver Cornelis van Gelder, die de bijnaam Had-je-me-maar droeg vanwege een liedje dat hij steeds zong, werd door de oprichters van de partij gebombardeerd tot lijsttrekker. Van Gelder, die erg veel alcohol dronk, pleitte voor vrij vissen en jagen in het Vondelpark en bier en jenever voor vijf cent. Naast alcohol moest ook de prijs van brood dalen naar 11 cent. De Rapaille partij vond succes en kreeg in 1921 twee raadszetels in de gemeenteraad. Omdat Had-je-me-maar was opgepakt voor openbaar dronkenschap kon hij alleen zelf niet de gemeenteraad in.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Marxistisch-Leninistische Partij van Nederland

Op zich is het niet vreemd dat er in de jaren 70 een Marxistisch-leninistische partij in Nederland was. Er zijn meerdere communistische partijen geweest die in Nederland op de stem van het volk dachten te kunnen rekenen. De Marxistisch-Leninistische Partij van Nederland (MLPN) was echter niet een ‘gewone’ communistische partij. Het was een mantelorganisatie van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). De bedoeling was om via de MLPN erachter te komen in hoeverre, en op welke wijze, er vanuit Peking invloed werd getracht uit te oefenen in Nederland. De operatie, die in Nederland als Operatie-Mongool en in de Verenigde Staten als Rode Haring bekend stond, bleek een succes. Bestuursdelegaties van de partij werden ontvangen door de Chinese communistische partij en met financiële steun vanuit China kon zelfs een deel van de operatiekosten bekostigd worden. In 2004 werd onthuld dat de partij een façade was. Peter Boeve, spion van de BVD en secretaris-generaal van de nep-partij, heeft via de MLPN de president van de Sovjet-Unie Nikita Chroesjtsjov ontmoet, en handen mogen schudden met de Chinese partijleider Mao Zedong. Ondanks dat de partij voornamelijk bestond uit BVD-werknemers, zijn er ook zo’n 15 leden geweest die echt in de partij geloofden. Na de Koude Oorlog werd de partij opgedoekt.

De Partij tot Likwidatie van Nederland

In de politiek speelt geld een grote rol. De Partij tot Likwidatie van Nederland had in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 1981 een opmerkelijke oplossing gevonden voor alle geldproblemen. Het belangrijkste punt op het partijprogramma was het verkopen van Nederland. Oprichter Gerrit Kreuger zei destijds tegen het Leidsch Dagblad; “Er is best wel een land bereid om Nederland met alles wat erop, er aan, er in en er boven is, te kopen. We denken aan een land als Japan of rijke olielanden.” Met de opbrengst zou iedere Nederlander, dat waren er toen zo’n 14 miljoen, miljonair worden. Samen met het verkiezingsprogramma werden zakken uitgedeeld zodat men die na de verkoop kon laten vullen bij de Nederlandsche Bank. De Partij tot Likwidatie van Nederland zou in 1981 826 stemmen krijgen. Vanwege een gebrek aan sponsoring deed de partij in 1986 niet mee aan de Tweede Kamer verkiezingen. Of er ooit een bod van een ander land is binnengekomen, is onduidelijk.

De Vrije Seks Partij

De Vrije Seks Partij (VSP) stond voor meer nudistenkampen, gratis anticonceptiepillen en condooms voor het volk en vrije seks voor gevangenen. Ook wilde de partij gratis voorlichting over seks. Dit zijn slechts enkele punten die partij in het partijprogramma had staan. Pornopionier Peter Muller van het blootblad Candy steunde de partij door het te sponsoren. Hans Hofman was lijsttrekker van de partij, maar de Amsterdammers zagen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 1970 niets in de VSP. Na de verkiezingen hield de partij op te bestaan. Met Muller ging het na de verkiezingen voor de wind. De oplagen van Candy, het blad dat voor de verkiezingen nog illegaal was, steeg en hij werd er rijk van.

De Tegenpartij

Politieke partijenDe Tegenpartij was een fictieve politieke partij die opgericht was door Frederik Jacobse en Tedje van Es. Net als de partij waren Jacobse en van Es fictief, het waren personages gespeeld door de Kees van Koten en Wim de Bie. De Tegenpartij heeft één keer een Kamervraag gesteld die ging over de televisiereclames van Haagse bedrijven die mogelijk in strijd waren met de Omroepwet. Als typetjes kwamen Frederik Jacobse en Tedje van Es in 1979 voor de eerste keer samen op TV waarna zij veel te zien waren. Op 30 december 1979 kaapten de typetjes de studio van NOS-programma Wat heet beter en spraken zij over politieke standpunten waar zij het niet mee eens waren. Van Kooten en de Bie kregen de smaak te pakken en gingen meer scenes maken met het politieke duo. Vrije jongens werd opgeroepen lid te worden van de Tegenpartij, die bekend stond als partij ‘voor alle Nederlanders die niet tegen Nederland kenne’. Hoewel het een fictieve partij was, werd de Tegenpartij wel steeds populairder, waardoor van Kooten en de Bie een einde maakten aan de typetjes. Op 10 mei 1981 werden van Es en Jacobse zogenaamd doodgeschoten tijdens een couppoging in Den Haag. Later kreeg het duo er spijt van, omdat van Es en Jacobse leuke rollen waren voor hun televisieprogramma.

De Feestpartij

In de loop van de jaren zijn er in Nederland verschillende partijen geweest met opmerkelijke standpunten. Een partij die de jeneverprijs naar 5 cent wil verlagen doet al even niet meer aan de verkiezingen mee. Wel deed de Feestpartij van Johan Vlemmix in 2021 nog mee. Vlemmix, die ook carnavalsliedjes maakt, wilde een serieuze spreekbuis zijn voor iedereen die werkzaam was in de horeca of entertainment. De partij, waarvan Vlemmix overigens niet had verwacht dat hij goedgekeurd zou worden, gaf een feestelijke draai aan een aantal serieuze punten. Onder het motto “Politiek is een circus, maar wij maken er een feestje van” stelde de Feestpartij voor iedere Nederlander €10,000 te geven, om zo te kunnen herstellen van de coronacrisis. Met standpunten die op hun feloranje website onder kopjes als ‘Het feest van ondernemen’, ‘Het feest van gezondheid’ en ‘het feest van gratis’ waren beschreven, moest een maatschappij met meer positiviteit gecreëerd worden. Omdat Vlemmix niet had verwacht dat zijn partij goedgekeurd zou worden, had hij zich bij de kiesraad aangemeld met een lege kandidatenlijst. Uiteindelijk wist de Feestpartij geen zetels te bemachtigen tijdens de verkiezingen van 2021. 

Voor de verkiezingen van 2023 doet Vlemmix een nieuwe poging om in de Tweede Kamer te komen. Zijn nieuwe partij, Burger Bescherming, is echter wat serieuzer dan zijn voorganger. Met deze partij wil Vlemmix het bewustzijn rondom veiligheid en het omgaan met rampen vergroten. 

Bronnen:

Afbeeldingen:

  • Afbeelding 2: Vragen van het lid Dolman (Tegenpartij) over een televisie-uitzending van het Simplistisch Verbond. [Public Domain CC0 1.0] via Wikimedia Commons

Bronnen

hpdetijd.nl Bijzondere Politieke partijen
dnpp.ub.rug.nl Repaille Partij
peterjmuller.nl Candy blotemeidenblad
wikipedia.org Tegenpartij
anderetijden.nl Had je me maar

Afbeelding

commons.wikimedia.org Cornelis van Gelder

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Ideologieën: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.