Geschiedenis van de Macchu Picchu

Geschiedenis van Machu Picchu

Archeoloog Hiram Bingham ontdekte in 1911 in het hooggebergte van Peru een oude Inca stad: Machu Picchu. Machu Picchu werd in de 15e eeuw gebouwd tijdens het hoogtepunt van de macht van de Inca’s. De stad is bewaard gebleven omdat de Spaanse conquistadores de stad nooit hebben gevonden.

Inca Rijk

Machu Picchu werd waarschijnlijk gebouwd onder het bewind van de grote Incakeizers Parachutec Inca Yupanqui (1438-1471) en Tupac Inca Yupanqui (1472-1493). In die tijd groeide het Incarijk uit van een klein staatje in de Peruaanse hooglanden tot een groot rijk dat het huidige Bolivia, Peru, Ecuador en delen van Colombia, Argentinië en Chili omvatte. Machu Picchu, gelegen in het zuiden van het huidige Peru, werd vermoedelijk gebouwd als een soort provinciale bestuursstad, waarvandaan de omliggende Incagebieden werden geregeerd.

Religieus centrum

Naast een provinciale hoofdstad was Machu Picchu ook een religieus centrum. De stad kreeg bij haar bouw van keizer Parachutec een Aqllawasi, een soort klooster voor een cultus die draaide om de zonnegod van de Inca’s. Deze cultus werd geleid door ‘Uitverkoren Vrouwen’ of ‘Zonnemaagden’. Dit verklaart dat de bevolking van Machu Picchu, dat op haar hoogtepunt zo’n 1.000 inwoners kende, voor tachtig procent bestond uit vrouwen.

Spaanse conquistadores

Na de komst van de Spanjaarden in de jaren ’20 van de zestiende eeuw stortte het Incarijk in. Europese ziekten grepen om zich heen en de Spanjaarden drukten met militaire middelen de resten van het verzet van de Inca’s de kop in. Machu Picchu werd waarschijnlijk halverwege de 16e eeuw verlaten, nadat verschillende epidemieën het grootste gedeelte van de bevolking hadden uitgeroeid. De Spanjaarden wisten niet van het bestaan van de stad af, die hoog in de bergen gelegen is.

Ontdekking door Hiram Bingham

Hiram Bingham Machu Picchu werd in 1911 herontdekt door de Amerikaanse archeoloog en professor Hiram Bingham. Vanuit de Universiteit van Yale deed hij meerdere opgravingscampagnes. Uit deze tijd stamt ook de naam van de stad, omdat de oude Incanaam verloren is gegaan. Peruaanse boeren noemden de stad Machu Picchu. Machu betekent oud of antiek en picchu betekent berg of piek, dus Machu Picchu staat voor  ‘Oude Berg’.

Archeologisch onderzoek

Na de ‘ontdekking’ door Bingham is de stad uitvoerig bestudeerd door archeologen, die veel kunstvoorwerpen hebben meegenomen. Vele daarvan zijn in de Verenigde Staten terecht gekomen, waaronder bij  Yale. De Peruaanse overheid eiste in 2012 dat deze voorwerpen moesten worden teruggegeven. Dit kwam na aanleiding van een expositie in het Yale museum over Machu Picchu.

Toerisme bij Machu Picchu

Tegenwoordig is Machu Picchu een grote trekpleister. Ondanks de afgelegen ligging op een hoge berg, bezoeken veel toeristen de oude Inca stad. Toerismebureaus in Peru hebben voor de bezoekers een Inca Trail aangelegd. Dit is een wandelpad dat Machu Picchu met de buitenwereld verbindt. De Inca Trail start in de Sacred Vallei (Heilige Vallei) van de Urubamba rivier en gaat via de bergtoppen van de Andres naar Machu Picchu. Deze route is 45km lang en duurt drie tot vijf dagen.

Meer lezen over de zeven wereldwonderen? Hier hebben we alle nieuwe wereldwonderen voor je op een rijtje gezet.

Afbeelding:

  • The Macchu Picchu, a UNESCO World Heritage Site near Cusco in Peru, at twilight: Martin St-Amant (S23678) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
  • Photo of Hiram Bingham III at his tent door near Machu Picchu in 1912: not given [Public domain], via Wikimedia Commons

Bronnen:

Nrc.nl: Brokstukken Machu Picchu

Machu-picchu.nl: geschiedenis

 

Leestip

 

De ontdekking van Machu Picchu

De ontdekking van Machu Picchu

€ 17.90

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Beschavingen: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.