Overstromingen van de Nijl

De overstroming van de Nijl heeft grote invloed op de landbouw

Aangezien een groot deel van Egypte woestijn is, was het belang van de rivier de Nijl in de oudheid erg groot. Door de jaarlijkse overstroming en het slib dat de rivier achterliet, veranderden de oevers in landbouwparadijzen. Om te kunnen overleven, hadden de oude Egyptenaren die landbouw nodig.


Moesson in Afrika


Bijna de gehele Egyptische samenleving van de farao’s was gebouwd rond de oevers van de Nijl. In het noorden splitst de Nijl zich op in vele vertakkingen en deze Nijldelta bevat het grootste gedeelte vruchtbare grond van heel Egypte. Deze vruchtbare grond ontstond door het slib dat de rivier achterliet tijdens de jaarlijkse overstromingen. Die overstromingen werden veroorzaakt door de vele regen van de moesson op de Afrikaanse hoogvlaktes. In de zomer bracht de moesson zoveel regen in de Nijl dat de rivier overstroomde. Zodra de overstromingen echter te zwak waren, werd er minder slib afgezet. Doordat er dan een tekort aan vruchtbare grond was, ontstond er een tekort aan eten en kon er een hongersnood ontstaan. De oevers van de Nijl waren dus erg belangrijk voor het bestaan van de Egyptenaren.


Egyptische kalender


De Egyptenaren hadden een speciale kalender gemaakt die gebaseerd was op de getijden van de Nijl. Ze verdeelden het jaar in drie seizoenen. Het jaar begon halverwege de zomer met het seizoen ‘Ahket’, dat overstroming betekent. In die periode trad de Nijl buiten haar oevers en werden de akkers bedekt met een laag vruchtbare slib. Na het seizoen ‘Ahket’ kwam het seizoen ‘Peret’ in het najaar. Dit stond voor de winter of de periode van groei. Het laatste seizoen was het oogstseizoen en werd ‘Shemu’ genoemd. Deze was in het voorjaar en daarmee de voedselrijkste periode van het jaar.


Aswan Dam


Ondanks dat de overstromingen van de Nijl vruchtbare grond opleverden voor de landbouw, waren ze voor de bevolking ook een groot probleem. De overstromingen waren onvoorspelbaar en vaak werden dorpen verwoest. De Egyptische regering besloot daarom in 1960 om een grote dam te bouwen die de overstromingen moest regelen. Door deze stuwdam, de Aswan Dam, ontstond het Nassermeer. Veel mensen moesten door het Nassermeer echter verhuizen. Het stijgende water van het Nassermeer dreigde hun dorpen te overstromen. Ook enkele archeologische sites, zoals Aboe Simbel,  moesten verplaatst worden. Ook is door de Aswan Dam de hoeveelheid vruchtbaar slib drastisch afgenomen en zullen de oevers van de Nijl in de toekomst steeds minder bruikbaar zijn voor de landbouw.

Bronnen:

Nemokennislink.nl: nijldelta

Wikipedia.org: Nijldelta

 

Afbeelding:

Wikipedia.org: Nijldelta

Ook interessant: 

Beschavingen: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

nummer 1 van 2025

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.