5 machtigste farao's van het oude Egypte

Vijf machtigste farao’s van het Oude Egypte

Tot op de dag van vandaag spreken de machtige farao’s van het Oude Egypte tot de verbeelding. Vanaf 3000 v.Chr, toen de eerste Dynastie begon, hebben de farao’s een grote rol gespeeld in Egypte. Nu zijn vooral de piramides en andere bouwwerken nog te bewonderen. Maar welke farao’s waren het machtigst? Hieronder een lijst met vijf machtige farao’s, met zelfs één vrouwelijke er tussen.

Hatsjepsoet

Hatsjepsoet (c. 1507-1458 v.Chr.)

Hatsjepsoet was een farao uit de achttiende dynastie en de enige vrouwelijke farao in dit rijtje. Ze regeerde 22 jaar onafgebroken over een welvarend Boven en Beneden Egypte. Haar broers waren vroeg gestorven en Hatsjepsoet werd aan haar stiefbroer uitgehuwelijkt. Deze stierf echter ook snel en Hatsjepsoet zag daarom kans om aan de macht te komen. Na zeven jaar regentes te zijn geweest, riep ze zichzelf uit tot farao. Haar lange regeerperiode daarna heeft ze te danken aan handig manoeuvreren en strategisch inzicht. Ze reorganiseerde onder andere het leger en liet de goudmijnen in het oosten van Egypte exploiteren.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Toetmoses III

Thoetmoses III (c.1481-1425 v.Chr.)

Thoetmoses III  was een zoon van Hatsjepsoet en stamt eveneens van de achttiende dynastie. De eerste 22 jaar van zijn leven regeerde hij samen met zijn moeder. Na haar dood erfde hij het welvarende rijk. Dankzij die rijkdom kon Thoetmoses veel succesvolle veldtochten organiseren en gaf het Egyptische rijk de grootste omvang in haar bestaan. Daardoor krijgt hij vandaag de dag de bijnaam ‘Napoleon van Egypte’. Deze enorme expansie zorgde voor nog meer welvaart en rijkdom in het Oude Egypte. Thoetmoses III liet na de dood van zijn moeder veel afbeeldingen van haar verwijderen. Veel Egyptenaren vonden dat de farao alleen een man kon zijn en Hatsjepsoet paste dus niet in die cultuur.

Amenhotep III

Amenhotep III (c. 1411-1353 v.Chr.)

Amenhotep III regeerde bijna veertig jaar over Egypte. Hij werd op zijn twaalfde al farao na de dood van vader, Thoetmoses IV. Amenhotep III bouwde veel tempels en monumenten tijdens zijn regeerperiode en in totaal zijn 250 standbeelden van hem gevonden. Ook is hij verantwoordelijk voor de bouw van de Tempel van Amon in het huidige Luxor. Qua politiek regeerde hij Egypte in vrede en voorspoed. Het Egyptische rijk was op zijn hoogtepunt en Amenhoteps naam zou tot in Griekenland, Jemen en Babylon reiken.

Achnaton

Achnaton (c. 1380-1336 v.Chr.)

De farao Achnaton is voornamelijk bekend van de invoering van het Egyptische monotheïsme, waarin de zonnegod Aton centraal stond. Achnaton, of Amenhotep IV, verbad de aanbidding van de oude Egyptische goden. Hierdoor kreeg hij veel kritiek en na zijn dood werden veel sporen van hem uitgewist. Zijn vrouw, Nefertiti, zou ook veel macht hebben en als een co-regent naast Achnaton hebben geregeerd. De kans bestaat dat Nefertiti begraven is in de tempel van haar zoon; de beroemde Toetanchamon.

Ramses II

Ramses II (c. 1303-1213 v.Chr.)

Misschien wel de machtigste farao uit dit rijtje is de derde farao van de 19e dynastie; Ramses de Grote. Ramses II was een succesvol veldheer en wist verschillende slagen tegen de Hettieten te winnen. Ook liet hij meerdere kolossale monumenten bouwen waaronder de tempel van Aboe Simbel. Zijn vrouw Nefertari was ook beroemd maar de geruchten gaan dat Ramses meer dan honderd kinderen had bij andere vrouwen. Hij regeerde meer dan 65 jaar en werd maar liefst negentig jaar.  

Bronnen:

Kunst-en-cultuur.infonu.nl: 8 bekende farao’s
Scientias.nl: Hatsjepsoet
Historylists.org: pharaohs

Afbeelding:

Wikipedia.org: Tempel van Luxor

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Beschavingen: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.