Slag bij Stamford Bridge

Slag van Stamford Bridge

Op 25 september 1066 vindt de slag bij Stamford Bridge plaats. Na het overlijden van de Engelse koning Eduard de Belijder breekt er een oorlog uit over zijn opvolging. Onder andere de Engelse graaf Godwinson en de Noorse koning Hadráde maken aanspraak op de troon. Hun legers ontmoeten elkaar bij Stamford Bridge. De slag betekent het einde van ruim twee eeuwen Noorse invloed in Engeland.

Opvolging Eduard de Belijder

Toen de Engelse koning Eduard de Belijder in januari 1066 kinderloos overleed was het onduidelijk wie hem op moest volgen. De broer van de koningin, Harold II Godwinson, beweerde dat Eduard hem op zijn sterfbed had aangewezen als opvolger en liet zich tot nieuwe koning uitroepen. Hertog Willem van Normandië verzette zich echter tegen deze gang van zaken, omdat Eduard hem ook de Engelse kroon beloofd had. Een oorlog was onvermijdelijk en zowel Harold als Willem begonnen met het opbouwen van een leger.

Harald Hardråde verovert York

Maar terwijl Harold zich in het zuiden van Engeland voorbereidde op de invasie van Willem stond er in het noorden een derde troonpretendent op: de Noorse Koning Harald Hardråde. Met 300 schepen en 15.000 soldaten landde hij op de Engelse kust en veroverde York. Opmerkelijk genoeg vocht Tostig Godwinson, de jongere broer van koning Harold, mee in het Noorse leger. Tostig was namelijk een jaar eerder door Harold verbannen uit Engeland en had zich nu bij Hardråde aangesloten om wraak te nemen.

Noorse leger volledig verrast

Op het moment dat Harold hoorde van de Noorse invasie trok hij direct naar het noorden. Door vier dagen lang onafgebroken te marcheren bereikte hij York eerder dan Hardråde en Tostig verwacht hadden. Het Noorse leger was niet voorbereid op een gevecht en werd volledig verrast door de Engelse aanval bij Stamford Bridge. De meeste Noren liepen - vanwege de hitte - zonder bepantsering en hadden daardoor weinig kans tegenover de volledig bewapende soldaten van Harold. Ruim 8000 Noorse soldaten sneuvelden en ook Tostig en Hardråde kwamen om het leven. Met de overwinning van Stamford Bridge had Harold een einde gemaakt aan de Noorse overheersing in Engeland.

Slag bij Hastings

Harold kon niet lang genieten van zijn prestatie, want drie dagen na de slag van Stamford Bridge landde Willem van Normandië in Engeland. Harold trok direct naar het zuiden om ook deze invasie af te slaan, maar had dit keer minder succes. Op 14 oktober 1066, bij de Slag van Hastings, kwam Harold om het leven en werd zijn leger definitief verslagen. Willem veroverde vervolgens de rest van het eiland en liet zich kronen tot koning van Engeland.

Bronnen


Afbeelding


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Beschavingen: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!