De Taliban in Afghanistan

De Taliban hebben aangekondigd vanaf 24 april 2015 een lenteoffensief te beginnen in Afghanistan, om de controle over het land terug te krijgen. Zij geven dit offensief de naam ‘Azm’, wat ‘volharding’ betekent. De Taliban spelen een grote rol in de recente geschiedenis van Afghanistan.

Afghanistan onder Sovjetbewind

In 1979 viel de Sovjet-Unie Afghanistan binnen. Tussen 1979 en 1988 raakte het land verwikkeld in een strijd met Afghaanse moedjahedien (fundamentalistische islamitische strijders), die financieel gesteund werden door onder andere de Verenigde Staten. Nadat de Sovjet-Unie zich in 1988 uit Afghanistan terugtrok, ontstond in Afghanistan een burgeroorlog, waarin de moedjahedien nu elkaar bestreden om de macht over het land te verkrijgen.

Ontstaan van de Taliban

Als gevolg van de aanhoudende onrust in het land vluchtten vele Afghanen naar buurland Pakistan. Daar werd een deel van de vluchtelingen opgeleid op strenge Koranscholen, de madrassa’s. Uit deze scholen ontstonden de Taliban, een streng islamitische organisatie.

Taliban in Afghanistan

In 1994 begonnen de Taliban aan een offensief in Afghanistan. Al vrij snel wisten zij de steden Kandahar en Herat (de op één na grootste stad) te veroveren. Op veel plekken werden de strijders met open armen ontvangen; zij maakten immers een einde aan de hevige burgeroorlog.

Eind 1995 begon de organisatie aan de belegering van de hoofdstad Kabul, die zij in 1996 wisten te veroveren. De leider van de Taliban, Mullah Mohammed Omar, riep het ‘Islamitisch Emiraat Afghanistan’ uit. Pakistan en Saoedi-Arabië erkenden de nieuwe Afghaanse staat.

Streng bewind

De Taliban liet zich leiden door islamitisch jihadistisch gedachtegoed. Mullah Mohammed Omar sprak de doelen van het Islamitische Emiraat uit: de vrede moest hersteld worden en de bevolking ontwapend. Daarnaast voerden de Taliban de sharia - de islamitische wet - in.

Vrouwen moesten zich voortaan volledig bedekken middels het dragen van een boerka en het werd mannen verplicht hun baard te laten staan. Vliegeren, een belangrijke Afghaanse traditie en zeer populair onder kinderen, werd verboden, evenals entertainment zoals televisie en muziek. Daarnaast mochten meisjes van boven de tien niet meer naar school.

Einde van de Taliban in Afghanistan

De Taliban werkten nauw samen met Al Qaida: een zeer extremistische islamitische organisatie. Na de aanslagen op de Twin Towers in New York op 11 september 2001 – waar Al Qaida de verantwoordelijkheid voor opeiste - vroegen de Verenigde Staten om de uitlevering van Osama Bin Laden, de leider van Al Qaida. De VS gingen niet akkoord met de eisen die de Afghaanse regering stelde betreffende de uitlevering en verklaarden de Taliban de oorlog. Op 12 november 2001 verloren de Taliban de hoofdstad Kabul en kwam Afghanistan onder het bewind van een nieuwe, pro-Westerse regering.

Taliban na de oorlog

Hoewel de Taliban niet meer de macht hadden over Afghanistan, bleef de organisatie wel degelijk bestaan. Zij trokken zich terug en begonnen een guerrillaoorlog vanuit het berggebied tussen Afghanistan en Pakistan. In de jaren die volgden pleegden zij aanslagen, onder andere op politici. Vanaf 2005 vond een heropleving van het conflict plaats. Verschillende landen, waaronder Nederland, besloten om militairen naar Afghanistan te sturen om de nieuwe regering te helpen in haar strijd tegen de extremistische organisatie.

Nieuwe opmars

Sinds enkele jaren worden de Taliban in zowel Pakistan als Afghanistan weer steeds groter. In Afghanistan is nog steeds een verhoogd risico op aanslagen. Geleidelijk hebben steeds meer buitenlandse legers het land verlaten.

Vanaf 1 januari 2015 kreeg Afghanistan officieel weer zelf de controle over haar veiligheid. Nu de Afghaanse overheid er weer vrijwel alleen voor staat, hebben de Taliban een stuk minder tegenstand. De Noord-Afghaanse bevolking heeft een dringend beroep gedaan op de overheid in Kabul en vraagt om de hulp van duizenden militairen om de Taliban tegen te houden.

 

 

<h3>Bronnen</h3>
www.nu.nl, <a href="http://www.nu.nl/buitenland/4035424/taliban-kondigen-begin-lenteoffensie... target="_blank">'Taliban kondigen begin lenteoffensief (...)'
</a>www.bbc.com, <a href="http://www.bbc.com/news/world-south-asia-11451718" target="_blank">'World South Asia'
</a>www.pub.naz.edu,<a href="http://www-pub.naz.edu/~aamghar6/History%20of%20the%20Taliban.htm" target="_blank"> 'History of the Taliban'
</a>www.landenweb.nl, <a href="http://www.landenweb.net/afghanistan/geschiedenis/" target="_blank">'Geschiedenis van Afghanistan'
</a>wikipedia.org, '<a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Taliban" target="_blank">Taliban' </a>
<h3>Afbeelding</h3>
By NATO Training Mission-Afghanistan Spc. Daniel P. Shook/COMCAM / Special Operations Task Force - South/Special Operations Task Force-South (101114-A-7597S-047  Uploaded by russavia) [Public domain], <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:101114-A-7597S-047_(6856482937).jpg" target="_blank">via Wikimedia Commons</a>

&nbsp;

&nbsp;

&nbsp;

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg drie schitterende cadeau's!

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!