Napoleon verbannen naar Sint Helena

De verbanning van Napoleon naar Sint-Helena

Sint-Helena 1815 - Na de beslissende nederlaag bij Waterloo wordt Napoleon voor de tweede keer verbannen. Deze keer naar een eiland in de Atlantische Oceaan, zodat hij niet gemakkelijk weer kan ontsnappen. Deze verbanning begint op 15 oktober 1815. Ondanks meerdere plannen om hem te bevrijden, overlijdt Napoleon op 5 mei 1821 op Sint-Helena.

Nadat Parijs was ingenomen door de geallieerde troepen werd Napoleon in april 1814 opgepakt. Hij werd verbannen naar Elba, 20 kilometer voor de Toscaanse kust. Hij mocht zijn keizerstitel behouden en werd keizer van Elba. Op dit eiland voerde hij vele verbeteringen in en zette een klein leger op. In februari 1815 ontsnapte hij van Elba en vertrok terug naar Frankrijk. Het leger dat Napoleon moest onderscheppen, sloot zich echter bij hem aan. Lodewijk VXIII vluchtte en Napoleon regeerde opnieuw over Frankrijk, een periode die bekend staat als de Honderd Dagen. Hij bouwde zijn leger op en besloot de geallieerden aan te vallen. Bij Waterloo in België kwam het op 18 juni 1815 tot een grote veldslag die hij op het nippertje verloor. 

Napoleon op Sint Helena

Napoleon werd voor de tweede maal gevangen genomen. Deze keer werd hij verbannen naar Sint-Helena, een Engels eilandje op 1.870 kilometer ten westen van Afrika. Op het eiland schreef Napoleon zijn memoires. De omstandigheden op het eiland waren slecht en de geruchten gingen dat de Britse overheid de dood van Napoleon wilde versnellen.

Ondertussen bedachten sympathisanten van Napoleon plannen om hem te laten ontsnappen. Zo kreeg hij de steun van Lord Cochrane, die betrokken was bij de vrijheidsstrijd in Brazilië en Chili. Hij wilde dat Napoleon een nieuw rijk op zou zetten in Zuid-Amerika. Een ander ontsnappingsplan kwam uit Texas. Hier leefden verbannen soldaten van het Franse leger. Zij wilden Napoleon bevrijden en wilden met hem een rijk stichtten in Amerika. Al deze plannen werden gedwarsboomd door de plotselinge dood van Napoleon. Zijn gezondheid ging snel achteruit en op 5 mei 1821 overleed hij. De officiële doodsoorzaak was maagkanker. Later verschenen er echter geruchten dat hij vergiftigd zou zijn. Deze geruchten zijn nooit bewezen.  


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!