Diamanten
Consumenten kunnen er nog steeds niet van op aan dat hun diamanten niet van onderdrukkende regimes komen
Dit stelt de directeur van Global Witness. Deze mensenrechtenorganisatie stapt uit het Kimberley Process, een organisatie die de verspreiding van bloeddiamanten moet tegengaan. Volgens Global Witness worden er nog te weinig landen bestraft ondanks dat zij bloeddiamanten verkopen.
Het woord ‘diamant’ stamt van het Oudgriekse woord ‘adamas’. Dit betekent ‘onverslaanbaar’ of ‘onbreekbaar’ en verwijst naar de hardheid van de steen. Diamant is één van de vier natuurlijke allotrope verschijningsvormen van koolstof en is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. Diamanten worden vaak bewerkt tot kostbare edelstenen.
Tot de achttiende eeuw werden diamanten voornamelijk in India gewonnen. Diamanten zijn in dit land al duizenden jaren bekend en werden gebruikt als religieuze objecten. Indische teksten uit de vijfde eeuw voor Christus bevatten reeds een beschrijving van diamanten. Rond deze tijd werd de steen ook in Europa bekend. Via de handel verschenen diamanten in de mediterrane wereld. Plinius de Oudere (23-79) beschreef diamanten in zijn werk Naturalis Historia als sieraad, maar benadrukte ook het nut voor graveurs door de hardheid van de diamant. Door de uitputting van de diamantmijnen in India ging men ook in andere gebieden op zoek naar edelstenen. Dit leidde tot de ontdekking van diamanten in Brazilië (1725) en Zuid-Afrika (1867). Daarvoor werden ook in Borneo al diamanten gewonnen.
De ontdekking van diamanten in Afrika heeft gezorgd voor ethische discussies over de winning van deze diamanten. De opbrengst van de diamanten wordt vaak gebruikt om burgeroorlogen als in Angola (1975-2002) en Liberia (1989-2003) mee te financieren. Deze diamanten worden bloeddiamanten genoemd. Het Kimberley Process probeert ervoor te zorgen dat deze bloeddiamanten niet vermengd raken met legale diamanten om zo de financiering van burgeroorlogen in Afrika tegen te gaan. Volgens Global Witness slaagt het Kimberley Process hier echter niet in. Zo zou in Zimbabwe de overheid tweehonderd mensen hebben vermoord om een diamantveld in handen te krijgen. Toch mocht het land voor 1,5 miljard euro aan diamanten uitvoeren.
Tegenwoordig wordt nog ruim negentig procent van de diamanten bewerkt in India, voornamelijk in de stad Surat. Het grootste deel van de diamanten wordt verhandeld in Antwerpen, wat is uitgegroeid tot het diamantcentrum van de wereld.