Franciscus van Assisi

Dierendag en Franciscus van Assisi

Al vanaf 1929 wordt Werelddierendag op 4 oktober gevierd. Deze datum is gekozen omdat het de sterfdatum van de heilige Franciscus van Assisi is. Van Assisi was een belangrijke geestelijke die geboren werd in 1181 of 1182. Hij is uitgegroeid tot de patroonheilige van zowel de dieren als de planten.

Franciscus werd geboren in Assisi. Aanvankelijk was hij populair, maar nadat hij wegens een slechte gezondheid weinig mensen meer zag raakte hij zijn vertrouwen in de mensheid kwijt. Hij besloot om zijn heil meer te zoeken in een goede band God. Hij trok zich terug uit het wereldse leven en leefde in volledige armoede. Hij ging vervolgens rondtrekken om het woord van God te verspreiden. De ideeën van Franciscus sloegen bij veel mensen aan en uiteindelijk stichtte Franciscus de Franciscaner Orde.

Franciscus' liefde voor de natuur

Er gaan verschillende legendes over Franciscus’ liefde voor de natuur. Het beroemdste verhaal is dat hij eens een preek tegen de vogels heeft gehouden. Hij was onderweg met een aantal metgezellen en merkte dat de vogels om hen heen heel veel lawaai maakten. Toen besloot hij om een preek tegen de vogels te houden. Toen hij begon met preken stopten alle vogels met fluiten en gingen dicht om Franciscus heen zitten.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Franciscus tegen de wolf

Een ander verhaal over Franciscus en zijn goede band met de dieren stamt uit de stad Gubbio. Daar was een agressieve wolf die veel mensen had aangevallen en de bewoners veel schrik aanjoeg. Daarom besloot Franciscus het bos in te gaan waar de wolf woonde. Hij vond de wolf, die op het punt stond om hem aan te vallen. Toen Franciscus een kruis omhoog hield en tegen de wolf begon te preken, ging het dier voor Franciscus zitten en luisterde aandachtig. Franciscus vertelde de wolf dat hij op moest houden de mensen aan te vallen, waarop de wolf te kennen gaf dit inderdaad te zullen doen. Daarna had niemand in de stad Gubbio meer last van de wolf.

Beschermheilige van de dieren

Uiteindelijk hebben deze en andere verhalen er toe geleid dat Franciscus de beschermheilige van de dieren is geworden. Hij beschouwde alle schepsels in de natuur als zijn broeders en zusters, en niet alleen de mensen. Hij stierf als gevierd geestelijke op 4 oktober 1226. In 1228 werd hij heilig verklaard door de katholieke kerk.

Dierendag

Maar daarmee was de sterfdag van Franciscus nog geen dierendag. Dat gebeurde pas in de twintigste eeuw. Aan het begin van de twintigste eeuw begonnen steeds meer mensen zich hard te maken voor de bescherming van dieren. In 1925 riep schrijver Heinrich Zimmermann 24 maart uit tot Dierendag tijdens een grote bijeenkomst in Berlijn, waar vijfduizend mensen aanwezig waren. Die dag wordt vaak gezien als het échte begin van dierendagvieringen. Die richtten zich toen nog niet zozeer op het verwennen van huisdieren, maar waren vooral actiedagen waarbij opgeroepen werd om beter met het milieu en de dieren om ons heen om te gaan. Zimmermann zelf promootte dierendag in zijn eigen tijdschrift Mensch und Hund (Mens en Hond). De beweging groeide, ook internationaal, en in 1929 werd gekozen voor een iets symbolischere datum voor de dierendag: de sterfdag van beschermheilige van dieren. Franciscus dus. In 1931 werd er in Florence een internationaal congres georganiseerd  voor organisaties die zich bezighielden met dierenbescherming. Tijdens dit congres deed Zimmerman het voorstel om 4 oktober wereldwijd als dierendag aan te merken. Het congres ging unaniem akkoord. Sindsdien viert men wereldwijd ieder jaar op 4 oktober Wereld Dieren Dag.

Afbeelding:

Oudst bekende afbeelding van Franciscus van Assisi. [FAL], via Wikimedia Commons

Leestip:


 


De franciscaanse belofte / druk 1De franciscaanse belofte / druk 1


€ 16.50


 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Religie: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.