Geen afbeelding beschikbaar

Ereveld Loenen en de slachtoffers van Woeste Hoeve

Nederland heeft enkele grote erebegraafplaatsen, waar vele soldaten en verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog begraven liggen. Eén van deze begraafplaatsen is het ereveld Loenen te Apeldoorn. Hier liggen onder andere slachtoffers van de fusillade op de Waalsdorpervlakte en de aanslag op de Woeste Hoeve begraven. 


Erebegraafplaats Loenen


Begraafplaats Loenen werd in 1949 officieel geopend door toenmalig koning Wilhelmina. Er liggen meer dan 3500 Nederlandse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog begraven; niet alleen soldaten, maar ook verzetsstrijders en mannen die gedwongen werden in Duitsland te gaan werken. De begraafplaats is ongeveer zeventien hectare groot. De grafstenen liggen plat op de grond en vertellen vaak het persoonlijke verhaal van de slachtoffers die er begraven liggen.


Waalsdorpervlakte


In 2009 zijn er achtentwintig onbekende soldaten die in Loenen begraven liggen geïdentificeerd. Het betreft een deel van de slachtoffers van de fusillade op de Waalsdorpervlakte. Op deze vlakte, nabij Den Haag, werden er gedurende de Tweede Wereldoorlog ruim 250 Nederlanders door de Duitse bezetter geëxecuteerd. Onder hen bevonden zich voornamelijk de in het nabijgelegen Oranje Hotel gevangen verzetsstrijders en communisten. Vier grote kruizen herinneren ons ook nu nog aan de slachtoffers van de fusillade. Jaarlijks vindt er op 4 mei een herdenking plaats op de Waalsdorpervlakte.


Aanslag op de Woeste Hoeve


In maart 1945 vindt er een aanslag plaats op de SS-officier Hanns Rauter, die als gevolg van de aanslag gewond raakte. Bij wijze van vergelding executeerden de Duitsers 117 gevangenen bij Woeste Hoeve op de Oostelijke Veluwe. Deze wraakactie is de grootste fusillade uit de Nederlandse oorlogsjaren. Het ‘Rauterkruis’ herinnert vandaag de dag nog aan de geëxecuteerde gevangenen. Alle 117 slachtoffers liggen begraven op erebegraafplaats Loenen.


Slachtoffers latere vredesmissies


Sinds de jaren tachtig worden op ereveld Loenen ook militairen (her)begraven die omgekomen zijn tijdens VN vredesmissies. Zo liggen er onder andere twee militairen begraven die omgekomen zijn tijdens de militaire missie in Uruzgan, Afghanistan, van 2006-2010.


Erebegraafplaatsen in en buiten Nederland


In Nederland zijn, naast Loenen, nog dertien andere erebegraafplaatsen. Op deze begraafplaatsen liggen zij die zich op bijzondere wijze voor hun vaderland hebben ingezet. Eén hiervan is de Eerebegraafplaats Bloemendaal, waar onder andere de beroemde verzetsstrijder Hannie Schaft begraven ligt. De erebegraafplaats Margraten in Zuid-Limburg is de grootste Amerikaanse begraafplaats van Nederland; hier liggen meer dan achtduizend Amerikaanse soldaten begraven. Uit eerbied heeft Nederland de grond in eeuwige bruikleen gegeven aan de Verenigde Staten.In Duitsland zijn onder andere in Frankfurt en Düsseldorf erebegraafplaatsen.    

Bronnen

OGS.nl
IsGeschiedenis.nl, 'Mladic in het Oranje Hotel'
IsGeschiedenis.nl, '4 mei herdenking (...)'
Historiek.net, 'de Waalsdorpervlakte (...)'
Wikipedia.org, Woeste Hoeve
http://www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu/

Afbeelding

Door Nationaal Archief, Den Haag, Rijksfotoarchief: Fotocollectie Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO), 1945-1989 - negatiefstroken zwart/wit, nummer toegang 2.24.01.05, bestanddeelnummer 911-5764 (Nationaal Archief Fotocollectie Anefo) [CC BY-SA 3.0 nl (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en)], via Wikimedia Commons

By Nationaal Archief / Fotocollectie Anefo / Nijs, Jac. de [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

 

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.