Franciscus van Assisi geschiedenis

Franciscus van Assisi

Franciscus van Assisi werd geboren in luxe, als Giovanni di Pietro Bernardone in Assisi. Twee jaar na zijn overlijden werd hij heilig verklaard als Franciscus, de ‘armoedzaaier’ die met dieren praatte. Hij staat bekend als de oprichter van de Franciscanenorde. Als kind droomde hij ervan om roem te verkrijgen als ridder. Uiteindelijk stond hij al zijn aardse bezittingen af om in armoede te leven naar de wil van God. Franciscus van Assisi wordt herdacht op 4 oktober, dezelfde dag als Werelddierendag.

Jeugd van Franciscus van Assisi

In het jaar 1181 of 1182 wordt in het Italiaanse plaatsje Assisi in Umbrië Giovanni geboren. Hij was de zoon van Pietro Bernardone, een rijke lakenkoopman. Omdat zijn ouders tijdens de geboorte in Frankrijk verbleven, noemde Pietro zijn zoon ‘Fransmannetje’: Franciscus. Hij groeide op in luxe, was een beetje verwend en had een losbandige jeugd. Het was de bedoeling dat hij zijn vader zou opvolgen als koopman, maar hij droomde er zelf van om ridder te worden. Aan het eind van zijn leven was hij geen van beide. Hij overleed op 3 oktober 1226 in Assisi als minderbroeder, zonder enig aards bezit, maar met een status waardoor hij twee jaar later heilig werd verklaard.

Einde van ridderschap

Hij werd opgeleid tot ridder en vocht zelf mee in de oorlog tegen Perugia in 1202, waar hij gevangen werd genomen. Nadat hij door zijn vader werd vrijgekocht deed hij nog eenmaal mee met een expeditie tegen Apulië. Bij Spoleto kreeg Franciscus een visioen dat hij terug moest keren naar zijn geboorteplaats en dat hem daar duidelijk zou worden wat zijn werkelijke bestemming in het leven zijn zou. Hij besloot dit te doen en gaf zijn wapenuitrusting weg. Tijdens zijn terugreis kwam hij een melaatse tegen. In plaats van zijn afkeer te laten merken, stopte Franciscus en omhelsde de zieke. Een heel bijzonder gebaar, omdat melaatsheid (een soort lepra) zich verspreidt door fysiek contact. Dit geeft ze allebei zo’n goed gevoel dat Franciscus vanaf dit moment altijd partij zal kiezen voor de minderheden in de samenleving.

Toewijding aan God

Een volgende belangrijke gebeurtenis vond plaats in een kerkje in San Damiano. Hier bad Franciscus vaak, maar op een dag hoorde hij een stem die zei: “Ga, Franciscus, repareer mijn huis, want je ziet dat het op instorten staat”. Hij neemt dit serieus en om aan geld te komen verkocht hij dure stoffen van zijn vader. Hier werd zijn vader zo boos om dat het tot een rechtszaak kwam, waarbij Franciscus afstand doet van al zijn bezit en zijn recht op de erfenis. Hij gaat verder als bedelaar en kreeg de bijnaam ‘armoedzaaier’. De derde belangrijke gebeurtenis is tijdens een eucharistieviering. Hier hoorde hij dat volgelingen van Jezus geen goud en zilver meer mogen bezitten en in armoede moeten leven. Deze drie gebeurtenissen vormen het begin van zijn volledige toewijding aan God.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Ontstaan van de Franciscanenorde

Nadat de ‘bedelaar’ van Assisi al zijn bezit had weggegeven, begon hij zijn boodschap te verspreiden: liefde voor de Schepper, voor mens en natuur. Al snel heeft hij een grote groep volgelingen. Franciscus wilde graag de goedkeuring van de paus en trok daarom met een groep naar Rome. In eerste instantie wees de paus hem af, maar na een visioen kwam hij terug op zijn beslissing. Vanaf 1217 was Franciscus de leider van een officiële kloosterorde, de Franciscanenorde. De Franciscanen behoren tot de bedelorden.

Dierendag en heiligenleven

Franciscus overleed op 3 oktober 1226 in Assisi. Vandaag de dag heeft hij wereldwijd miljoenen volgers. Twee jaar na zijn dood, op 16 juli 1228, werd hij door paus Gregorius IX heilig verklaard. Zeven eeuwen later, in 1929, wordt de sterfdag van de heilige uitgeroepen tot internationale dag van het dier: Werelddierendag. Dit komt vooral door de beroemde verhalen over Franciscus waarbij zijn liefde voor de natuur en de dieren duidelijk wordt. Door zijn toewijding aan Jezus en zijn manier van leven in armoede is Franciscus een heel belangrijk persoon geworden voor de katholieke kerk. Door zijn liefde voor dieren en de natuur is hij ook tegenwoordig nog een voorbeeld voor ecologen en natuurliefhebbers. De huidige paus Franciscus koos zijn pauselijke naam ter ere van de heilige en zei over hem: “he is great because he is everything”.

Geschreven door: Don van der Putten

Bronnen:

- en.wikipedia.org, Francis of Assisi

- www.meertens.knaw.nl, Dierendag

- www.britannica.com, Saint Francis of Assisi: Italian Saint

- www.biography.com, St. Francis of Assisi

- nl.wikipedia.org, Franciscanen

- www.geschiedenisbeleven.nl, Franciscus: de heilige van dierendag

- www.isgeschiedenis.nl, Dierendag en Franciscus van Assisi

- www.franciscaans-studiecentrum.nl, Leven van Franciscus

www.franciscaansebeweging.nl, Franciscus

- mens-en-samenleving.infonu.nl, St. Franciscus van Assisi

- www.heiligen.net, Franciscus van Assisi

- en.wikiquote.org, Quotes about Francis of Assisi
Afbeelding: 

The Stigmatization of St Francis by Domenico Veneziano, (1445)

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Religie: 

Tijdperken: 

De iconische Guldensporenslag

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

200 jaar redders op zee - jubileum KNRM

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.