Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de Noord- en Zuid-Koreaanse vlaggen

"We hebben het team en het Noord-Koreaanse Olympisch Comité onze welgemeende verontschuldigingen aangeboden voor deze enorme blunder."

De Olympische damesvoetbalwedstrijd tussen Noord-Korea en Colombia is gisteravond enige tijd stilgelegd omdat voor de wedstrijd de verkeerde vlag werd vertoond, de Zuid-Koreaanse. Hierdoor weigerden de Noord-Koreaanse speelsters aanvankelijk te spelen. De Zuid-Koreaanse vlag werd ontworpen tijdens het Joseon koninkrijk, maar de Noord-Koreaanse vlag ontstond pas na de splitsing van Korea in 1945, toen Japan zich overgaf.

In de middeleeuwen ontstond in Korea het Joseon koninkrijk. Koningen van deze dynastie heersten over het Koreaanse schiereiland en het rijk werd ontwikkeld en welvarend onder hun heerschappij. Zo had het Joseon rijk rond 1400 de hoogste levensstandaard van Oost-Azië, nog hoger dan het toen al geavanceerde Japan. Tijdens het koningschap van Kojong in 1882, ontwierp politicus Park Yeong-hyo de Koreaanse vlag, die hij Taegeukgi noemde. De vlag dankte haar naam aan het Taegeuk symbool, de Yin-Yang achtige cirkel in het midden van de vlag. Dit teken stond symbool voor de oorsprong van alle realiteit.

Op 29 augustus 1910 viel het snel uitbreidende Japanse keizerrijk het Koreaanse rijk binnen. De Taegeukgi vlag werd verboden en eenieder die werd betrapt met de vlag in zijn bezit werd geëxecuteerd. De vlag werd een symbool van het Koreaanse verzet tegen de Japanse overheersing.Nadat het Japanse keizerrijk zich overgaf op 2 september 1945, werd Korea onderverdeeld tussen de Verenigde Staten in het zuiden en de Sovjet-Unie in het noorden.

De Noord- en Zuid-Koreanen kregen geleidelijk weer het bestuur van hun land in eigen handen. In Noord-Korea kwam de communistische partij (KWP) aan de macht. Aanvankelijk namen zowel Noord- als Zuid-Korea een versie van de Taegeukgi aan. Uiteindelijk wilden de Noord-Koreaanse communisten toch een vlag die meer geïnspireerd was door de Sovjet-Unie en namen ze een rode vlag aan met blauwe randen. In het midden van de vlag stond een witte cirkel met een rode ster, symbolisch voor het communisme. Ter ere van deze vlag bouwden de Noord-Koreanen ’s werelds grootste vlaggenstok ter wereld. Deze reusachtige paal is 160 meter hoog en draagt een vlag van 270 kilo.

Hoewel de Noord- en Zuid-Koreanen oorspronkelijk bijna dezelfde vlag hadden, hebben de landen wegens de onderlinge politieke rivaliteit een hekel gekregen aan elkaars symbolen. Toen tijdens een vrouwelijke voetbalwedstrijd gisteravond tussen Noord-Korea en Colombia door een fout van de organisatie de Taegukgi vlag werd vertoond, weigerden de Noord-Koreaanse speelsters aanvankelijk af te trappen. Uiteindelijk is de wedstrijd toch doorgegaan.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.