Canal Parade

Geschiedenis van de Pride Amsterdam

De Pride Amsterdam van 2020 is door het coronavirus soberder in uitvoering dan normaal. Dit jaar geen botenoptocht door de grachten en geen feesten in de straten van Amsterdam. Er is uit veiligheidsoverweging gekozen voor alternatieve vormen, met bijvoorbeeld een vlaggentocht door de stad. Ook worden er lezingen en gesprekken gehouden over verschillende LHBT onderwerpen . Deze worden via Youtube gelivestreamt. Hoe is de Pride in Nederland eigenlijk ontstaan?

De eerste Gay Pride in New York

Pride parades en feesten wereldwijd, vinden hun oorsprong bij de Stonewall Riots van 1969 in de VS. Bij de Stonewall Inn, een homocafé in New York, werd toen een inval door de politie gedaan. Het doel was om iedereen te arresteren die niet genderconform gekleed was. De bezoekers van Stonewall weigerde echter mee te werken. Ondertussen vormde buiten zich een groep van 2000 demonstranten. Terwijl de politie wachtte op versterking begonnen ze bestookt te worden met bierflesjes, vuilnisbakken en eigenlijk alles wat binnen handbereik was. De demonstratie liep uit op heftige vechtpartijen en rellen. Precies één jaar later, op 28 juni 1970, werd de eerste Gay Pride in New York gehouden. Sindsdien zijn er wereldwijd meerdere Pride parades en feesten georganiseerd, waaronder in Nederland, voor het eerst in 1977.

Roze Zaterdag

De directe aanleiding voor de Nederlandse Pride was de anti-homo campagne van Amerikaanse zangeres en christenfundamentalist Anita Bryant. Sindsdien vinden er ieder jaar rond dezelfde tijd demonstraties plaats, iedere keer in een andere stad. Sinds 1979 staan deze demonstraties bekend als Roze Zaterdag. Naast een demonstratief evenement, is Roze Zaterdag in de loop der jaren ook een feestelijke aangelegenheid geworden.

Pride Amsterdam

De Pride Amsterdam werd voor het eerst in 1996 gehouden. Het hoogtepunt van dit feest, is de Canal Parade, welke ieder jaar gehouden wordt op de eerste zaterdag van augustus (behalve in 2020 dus) . Dit is een excentrieke botenoptocht door de grachten van Amsterdam. De Pride Amsterdam begon puur als feest. Het was, en is nog steeds, een viering van gemarginaliseerde seksuele geaardheden en identiteiten. Pride Amsterdam heeft in de loop der jaren juist weer een meer demonstratief karakter gekregen. Bij de eerste botenoptocht in ‘96, trok het ongeveer 25.000 bezoekers aan. Tegenwoordig trekt het evenement ieder jaar honderdduizenden mensen aan, met een record van 560.000 bezoekers in 2016.

Kritiek

Al jaren heerst er een felle discussie over de commercialisering van de Canal Parade. Zo zou de Canal Parade te veel onderhevig zijn aan de marketingcampagnes van commerciële bedrijven. Ook doen er steeds minder homorechtenorganisatie- of particuliere boten en steeds meer commerciële boten mee aan de optocht. Volgens de organisator is dit nodig om de kosten van rond de 1 miljoen euro voor het feest te kunnen dekken.

Bronnen: Het Parool, Pride Amsterdam, Pointer.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 18 november 16:00 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 18 november 16:00 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 18 november 16:00 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 18 november 16:00 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 18 november 16:00 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 30 september 16:00 u. een abonnement.