Grootste en bekendste vulkaanuitbarstingen
Vulkaanuitbarstingen kunnen een verwoestende uitwerking hebben op gebieden waar ze voorkomen. De effecten ervan kunnen in sommige gevallen zelfs aan de andere kant van de wereld voelbaar zijn. Op dit moment zijn er, geologisch gezien, ongeveer 1500 actieve vulkanen. Dat wil volgens vulkanologen zeggen dat ze in de afgelopen 10.000 jaar zijn uitgebarsten. Hieronder lees je een aantal van de grootste en bekendste vulkaanuitbarstingen ooit.
Santorini
Rond 1600 v.Chr. vond er op het eiland Santorini een grote vulkaanuitbarsting plaats. De vulkaan Thera veroorzaakte een grote verwoesting op het eiland. De Minoische beschaving, gericht op handel en afhankelijk van de havens van Kreta en Santorini, werd hierdoor grotendeels weggevaagd. De uitbarsting veroorzaakte een grote krater in zee, waardoor er een tsunami ontstond. Geschat wordt dat ongeveer 36.000 mensen de ramp niet overleefden.
Vesuvius
In het jaar 79 barstte de vulkaan Vesuvius uit in Italië. Deze uitbarsting is een van de bekendste uit de geschiedenis. Het stadje Pompei raakte volledig bedolven onder een dikke laag as en puin. Door deze laag zijn de gebouwen en de lichamen in Pompeji goed geconserveerd gebleven en is het stadje nu een belangrijke bron van archeologische studie geworden. Ook het stadje Herculaneum werd verwoest door de uitbarsting. Bij de uitbarsting kwamen tussen de 16.000 en de 25.000 mensen om het leven.
Elke week het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Tambora
De uitbarsting van de vulkaan Tambora op het Indonesische eiland Soembawa op 10 april 1815 wordt gezien als de grootste vulkaanuitbarsting sinds mensenheugenis. Bij deze uitbarsting vielen 10.000 slachtoffers. Door de enorme hoeveelheid as en puin die in de lucht terecht kwam had deze over de hele wereld invloed op het weer. Zou zou de ongewoon hevige regenval voorafgaand aan de Slag bij Waterloo te maken hebben gehad met deze vulkaanuitbarsting. Het jaar 1816 stond bekend als het jaar zonder zomer, waarbij over de hele wereld oogsten mislukten en ziektes en hongersnoden uitbraken. Het indirecte aantal slachtoffers wordt geschat tussen de 71.000 en de 92.000.
Krakatau
De vulkaan Krakatau, eveneens in Indonesië, barstte uit op 27 augustus 1883. Door de uitbarsting ontstond er een tsunami die de kusten van Java en Sumatra overspoelde en steden en dorpen wegvaagde. Meer dan 36.000 mensen kwamen om. De trillingen en deiningen waren in Australië nog goed te voelen. De vulkaan verdween voor het grootste deel onder water.
Novarupta
Op 6 juni 1912 begon de uitbarsting van de Novarupta vulkaan op Alaska. Deze uitbarsting duurde twee dagen en was de grootste van de 20e eeuw. Ongeveer 7.800 vierkante kilometer werd met een laag as van 30 centimeter bedekt. De vulkaan lag in een onbewoond gebied, er vielen geen slachtoffers.
Pinatubo
De vulkaan Pinatubo op het Filipijnse eiland Luzon barstte uit op 15 juni 1991. Door een succesvolle voorspelling van Filipijnse en Amerikaanse seismologen konden op tijd tienduizenden mensen worden geëvacueerd. Er vielen daardoor slechts 300 slachtoffers, onder andere doordat er tegelijkertijd een tyfoon over het eiland raasde die de hulpverlening bemoeilijkte en de as en puin in de lucht verzwaarde, waardoor deze meer schade aanrichtte. Het jaar na de uitbarsting daalde de gemiddelde wereldtemperatuur met een halve graad.
Bronnen
- onweer-online.nl, de 10 grootste vulkaanuitbarstingen allertijden
- livescience.com, vulcanoes biggest in history
- science.discovery.com, Volcanic Eruptions