Een soldaat hijst de Sovjetvlag op de Berlijnse Reichstag, door Yevgeny Khaldei. Bron: Wikimedia Commons.

Hijsen van de Sovjetvlag op de Reichstag

De afbeelding van een Sovjetsoldaat die aan het einde van de Slag om Berlijn de vlag van de Sovjet-Unie op de Berlijnse Reichstag hijst, is één van de meest iconische foto’s van de Tweede Wereldoorlog. Het moment symboliseert de val van Nazi-Duitsland en daarmee het einde van de oorlog.


De Slag om Berlijn was de laatste grote slag van de Tweede Wereldoorlog in Europa, waarna de oorlog in Azië nog verder woedde. Tussen 20 april en 2 mei 1945 probeerde de Duitse Wehrmacht tevergeefs het oprukkende Rode Leger tegen te houden. Nadat Adolf Hitler op 30 april zelfmoord had gepleegd, gaf generaal Helmuth Weidling, commandant van het leger in Berlijn, de stad op 2 mei over. De slag kostte uiteindelijk aan bijna 200.000 soldaten aan Duitse- en Sovjetkant het leven.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



De Reichstag, het voormalige parlementsgebouw die voor de Sovjets symbool stond voor de Duitse agressie, werd op 2 mei definitief veroverd. De beroemde foto is ook genomen op die datum. Op 30 april was er al een Sovjetvlag op het gebouw gehesen, maar die werd later door de Duitse verdedigers neergehaald. 


Fotograaf Yevgeny Khaldei liet de foto in scene zetten door twee Sovjetsoldaten die toevallig in de buurt van de Reichstag waren. De achttienjarige Alexei Kovalyov uit Kiev was degene die de vlag hees. Hij werd geassisteerd door de Dagestaanse sergeant Abdulhakim Ismailov, die hem hielp met het vasthouden van de vlag.


De foto werd op 13 mei 1945 gepubliceerd in het Russische Ogonyok magazine. Voordat de foto gepubliceerd werd, werd hij nog wel bijgewerkt; zo werd er extra rook op de achtergrond toegevoegd om het geheel dramatischer over te laten komen. Eén van de twee horloges om de pols van Ismailov werd ook weggeretoucheerd, omdat anders de suggestie gewekt werd dat de Sovjets Berlijn plunderden.


De foto is na de publicatie het symbool geworden van de Duitse overgave en de overwinning van de Sovjet-Unie op Nazi-Duitsland. Het is één van de beroemdste beelden uit de Tweede Wereldoorlog en nu nog steeds zeer herkenbaar.


Afbeelding


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Ideologieën: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.