Oklahoma reservaat

Historische uitspraak hooggerechtshof VS: Oklahoma voor de helft indianenreservaat

Donderdag 9 juli, 2020 werd door het Amerikaanse Hooggerechtshof beslist dat de helft van de staat Oklahoma officieel een indianenreservaat is. Dit gebeurde naar aanleiding van een rechtszaak die aangespannen was tegen Jimcy McGirt, voor het seksueel misbruik van een vierjarige. McGirt ging in hoger beroep omdat hij vond dat hij niet berecht mocht worden door de rechtbank van Oklahoma, omdat hij de misdaad officieel in een indianenreservaat gepleegd had. Hier heeft hij gelijk in gekregen.

Binnen de Verenigde Staten bestaan er ongeveer 300 indianenreservaten, stukken land toegewezen aan de verschillende inheemse volkeren van Noord-Amerika. Veel nakomelingen van deze volkeren leven nog in de reservaten, vaak in relatief grote armoede. De indianen beschikken binnen hun reservaten over enkele mate van zelfbeschikking, maar zijn afhankelijk van de federale overheid.

Lees hier meer over de geschiedenis van indianenreservaten

De zogenaamde Vijf geciviliseerde stammen: de Cherokee, Chicasaw, Choctaw, Creek (Muscogee) en de Seminole, werden in de jaren dertig van de 19de eeuw, aangewezen om zich te verplaatsen naar de reservaten in het huidige Oklahoma. Zij werden geciviliseerd genoemd omdat ze verwesterd waren. De stammen beschikten over een centrale overheid, een grondwet, leden van de stammen waren christelijk en waren soms ook in het bezit van plantages met slaven. Omdat de naam de Vijf geciviliseerde stammen een neerbuigende connotatie heeft, wordt vandaag de dag vaker de benaming Vijf Stammen van Oklahoma gebruikt. Het oorspronkelijke gebied van deze stammen was verspreid over het zuid-westen van de VS.

De stammen trokken in het verloop van het decennium naar hun aangewezen reservaten. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Trail of Tears. Dit is de benaming van de trektocht van de Cherokeestam, van Georgia naar het huidige Oklahoma. In 1838 werden door 7000 soldaten van de federale overheid, alle Cherokee bij elkaar verzameld en in kampen gestopt. Deze kampen werden geteisterd door allerlei ziektes waardoor er veel doden vielen. Na het bij elkaar brengen van de Cherokee werden ze op weg gestuurd naar hun nieuwe reservaat. De trektocht van bijna 2000 kilometer waarbij nog eens veel doden vielen kreeg de bijnaam de Trail of Tears.

Trail of Tears

De VS kent een lange geschiedenis van het schenden van verdragen met indianenstammen. Zo werd in 1906 door het congres de Oklahoma Enabling Act ondertekend. Deze had als gevolg dat Oklahoma als 46ste staat werd erkend binnen de Verenigde Staten van Amerika en dat de facto de indianenreservaten ontbonden werden. Formeel bleven de reservaten echter bestaan en dat heeft nog altijd gevolgen.

Mcgirt werd in 1996 veroordeeld tot levenslang voor het seksueel misbruik van een minderjarige. In hoger beroep bleek echter, dat de rechtbank van Oklahoma die uitspraak niet had mogen doen. Mcgirt pleegde zijn misdaad op het grondgebied dat officieel een indianenreservaat moest zijn. In de Oklahoma Enabling Act stond namelijk niet officieel beschreven dat de indianenreservaten ontbonden waren. Hij had hierdoor dus eigenlijk niet door de rechtbank van de staat Oklahoma veroordeeld mogen worden, maar door een federale rechtbank. Het hooggerechtshof gaf hem hierin gelijk met 5 stemmen tegen 4. De doorslaggevende stem kwam van conservatieve rechter Neil Gorsuch. Gorsuch is in 2017 door president Trump aangesteld als rechter aan het hooggerechtshof. Het lijkt misschien vreemd dat een rechter aangesteld door Trump een beslissing als deze goedkeurt. Gorsuch is echter een Textualist. Dat wil zeggen dat hij wetten en verdragen graag zo letterlijk mogelijk interpreteert.

De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor Oklahoma. Door de uitspraak worden nu honderden zaken van mensen, veroordeeld voor misdrijven gepleegd op het reservaat, in twijfel getrokken. Moeten zij nu ook allemaal opnieuw berecht worden? Bovendien is er nu veel onduidelijkheid over door wie en waar belastingen geïnd mogen worden.

Bronnen: New York Times, America's Best History

Rubrieken: 

Beschavingen: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!