Nederlandse, Engelse en Spaanse schepen in een Oost-Indische Baai. Een schilderij van Hendrick Cornelisz Vroom uit 1614.

Laatste Britse kolonie teruggegeven aan China

Hong Kong 1997- Op zijn hoogtepunt rond 1900 telde het Britse Rijk een kwart van de wereldbevolking. Op ieder continent hadden de Britten grondgebied. Hong Kong was de laatste Britse kolonie die in 1997 werd overgedragen.

Opiumhandel

De Britse Oost-Indische Compagnie legde in 1699 voor het eerst contact met China. In de eeuwen daarop dreven de Britten handel met de Chinezen, die de Europeanen strenge handelsvoorwaarden oplegden. De Britten namen veel Chinese waar af zoals porselein en thee. Terwijl de Chinezen maar weinig interesse hadden in de Europese waar. Totdat Engeland opium in China ging invoeren. Doordat veel Chinezen verslaafd raakten aan het genotsmiddel, bleek de opiumhandel een lucratieve bezigheid.

De Eerste Opiumoorlog

De Britten voerden in de haven van Hong Kong vanaf 1821 Bengaalse opium in. In 1830 telde China 12 miljoen heroïneverslaafden. Het Chinese Keizerrijk wilde daarom van de opiumhandel af. De Britten wilden juist van de handelsbeperkingen af die China hen oplegde. Toen de Chinezen de Britten in 1839 verboden hun opium te verhandelen en hun gehele jaarvoorraad vernietigden, zagen de Britten hun kans schoon. De Eerste Opiumoorlog was een feit. De Britten overwonnen en namen Hong Kong in. Ook konden ze nu in vijf andere havens waaronder Kanton en Shanghai vrij handel voeren.

De Tweede Opiumoorlog

In 1856 ontstond de Tweede Opiumoorlog, want de Chinezen waren niet gelukkig met de nieuwe bepalingen. Weer overwonnen de Engelsen. Dit keer werden er tien nieuwe havens geopend en buitenlanders mochten nu overal vrij reizen in China. Omdat de Chinezen nog steeds weigerden mee te werken, bezette de Britse troepenmacht ondanks heftig verzet, Peking. Opium werd daarop gelegaliseerd. Hongkong was vervolgens lange tijd een Britse Kroonkolonie.

Hongkong als Speciale Bestuurlijke Regio

Op 19 december 1984 sloten het Verenigd Koninkrijk en China een verdrag over de teruggave van de provincie Hongkong aan China. Chris Patten, de laatste bestuurder van de kolonie, voerde een zekere democratisering in. Per 1 juli 1997 droeg het Verenigd Koninkrijk Hongkong over aan China. Hongkong werd hierbij een Speciale Bestuurlijke Regio, waarin gedurende vijftig jaar niet dezelfde wetten gelden als in het communistische China.

Afbeelding

Meer weten

De Barbaren geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen.

Museum Bronbeek organiseert van 20 t/m 27 oktober 2019 in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ lezingen, films, muziek, dans, theater, talkshow en exposities rond het thema ‘Zij/hij’. Deze ‘Week’ is deel van de landelijke Maand van de Geschiedenis. Het gedetailleerde programma is vanaf 1 oktober als PDF te downloaden.