Nederland Scilly-eilanden 335 jaar oorlog vrede 1987

Nederland in de langste oorlog ooit: de 335-jarige Oorlog tegen de Scilly-eilanden

17 april 1986 – de Nederlandse ambassadeur Huydecoper reist naar de Zuid-Engelse Scilly-eilanden om een vredesakkoord te ondertekenen. Het betekent het einde van de langste oorlog ooit. 335 jaar lang zijn Nederland en de Scilly-eilanden met elkaar in oorlog geweest. Maar van een ‘echte’ oorlog kwam het nooit. Hoe raakte Nederland en de Scilly-eilanden betrokken bij deze ‘oorlog’?

De Scilly-eilanden zijn een kleine eilandengroep voor de zuidwest kust van Engeland Engeland; er wonen maar 2000 mensen en van de 145 eilandjes zijn er slechts vijf bewoond. Toch wisten deze eilanden in 1651 in een oorlog met de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden te belanden.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


De Engelse Burgeroorlog

Tussen 1639 en 1651 woedde in Engeland een burgeroorlog tussen koningsgezinden en de aanhangers van het parlement. De Republiek koos in deze oorlog voor de veilige weg en steunde de staatsgezinde Oliver Cromwell, die aan de winnende hand was.

Nederland Scilly-eilanden 335 jaar oorlog vrede 1987Het begin van een eeuwenlange oorlog

De aanhangers van het koningshuis vluchtten naar de Scilly-eilanden. Daar beschoten zij een deel van de Nederlandse vloot en kaapten ze enkele Nederlandse schepen. Admiraal Maarten Tromp reisde naar de eilanden af om een vergoeding te eisen, maar de inwoners van het eiland stemden hier niet mee in. Dit was voor de admiraal voldoende aanleiding om de eilanden de oorlog te verklaren.

Geen schot gelost

De conflicten tussen beide partijen waren snel opgelost; er werd zelfs geen schot gelost. De Scilly-eilanden en de Republiek vergaten echter om de vrede te ondertekenen. Hoewel van een oorlog in de praktijk dus geen sprake was, verkeerden Nederland en de Scilly-eilanden voor 335 jaar in staat van oorlog. In 1985 kwam een Britse historicus erachter dat de vrede nooit ondertekend was. Op 17 april 1986 reisde de Nederlandse ambassadeur Huydecoper uiteindelijk alsnog naar de eilanden om ook officieel de vrede te bevestigen. Hiermee eindigde de langste ‘oorlog’ ooit na 335 jaar.

De kortste oorlog ooit? Dat was de Engels-Zanzibarese oorlog, die maar 38 minuten duurde.

Afbeelding

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Bekijk het gehele programma van de Week van de Koloniale Geschiedenis met thema ‘Aan het Werk’.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!