Oeigoeren in West-China

Oeigoeren in West-China

Er is veel te doen om de relatie tussen Bejing en de Oeigoeren in het westen van China. Het Oeigoerse volk werd al door Marco Polo genoemd. In 1949 nam China namelijk hun grondgebied in, waarna de islamitische Oeigoeren langzaam werden verdrongen door de Chinezen.


Het Oeigoerse volk is al eeuwenlang de grootste etnische groepering in de regio Xinjiang, dat onder Mongolië en Kazachstan ligt. Al in de tijd van Marco Polo, aan het einde van de 13e eeuw, werden de Oeigoeren in zijn reisverslagen genoemd. In tegenstelling tot de meeste volken uit Midden-Azië waren de Oeigoeren geen nomaden. Ze hadden rond 1300 zelfs al een sterk ontwikkelde stedelijke cultuur. Door de ligging van Xinjiang langs de Zijderoute was het een welvarend gebied met handel in de steden en een goed ontwikkelde landbouw.


Genghis KhanOeigoeren worden islamitisch 


Hoewel al bij de eerste invasies door Arabische volkeren in de 9e eeuw een klein deel van de Oeigoeren islamitisch werd, bekeerde de meerderheid zich pas nadat Dzjengis Khan het gebied in de 13e eeuw veroverde. De macht van de Mongolen viel in 1340 uiteen na de dood van Dzjengis Khan’s zoon Chagatai, die zijn vader had opgevolgd. De regio werd opgedeeld in meerdere bestuurlijke gebieden, waarbij de meeste Oeigoeren in Moghulistan woonden.  Wie er in Moghulistan de leiding had is nog altijd niet door historici vastgesteld. In de 17e eeuw werden de losse delen bij elkaar gebracht door de Dzungars, een Mongoolse bevolkingsgroep.


Qing-dynastie


In 1755 viel de Chinese Qing-dynastie het Dzungaarse Khanaat, zoals Xinjiang onder de leiding van de Dzungars genoemd werd, aan. Zij plaatsten loyale moslims op hoge ambtelijke posities in de hoop de rust in de regio te bewaren, wat niet bleek te lukken. In 1759 kwamen grote delen van Xinjiang onder directe invloed van China te staan en vanaf dat moment begonnen ook steeds meer Chinezen naar het gebied te verhuizen. De Chinezen hadden in 1884 heel Xinjiang in handen en voegden het toe als nieuwe provincie aan China.



Vlag van de Eerste Oost-Turkestaanse RepubliekOnrust in Xinjiang


Na de Chinese Revolutie van 1912, waarin de Chinese republiek tot stand kwam, groeide de onrust in Xinjiang. De Oeigoeren kregen steeds minder invloed op hun eigen regio. In 1933 riepen zij na een opstand de Eerste Oost-Turkestaanse Republiek uit, maar deze poging tot zelfstandigheid was van korte duur. In 1949 nam China, dat inmiddels communistisch was, Xinjiang definitief in. Officieel is het een autonome regio en zijn de Oeigoeren gelijk aan de Chinezen. In de praktijk wordt de vrijheid van Oeigoeren echter sterk beperkt. Er zijn religieuze restricties, de Arabische taal wordt vervangen door de Chinese, kinderen moeten verplicht naar Chinese kostscholen, de Oeigoeren mogen niet naar het buitenland reizen en het internet in de Xinjiang wordt streng gecontroleerd door de Chinese censuur. Daarnaast zijn er steeds meer signalen dat de Chinese regering meer dan een miljoen Oeigoeren in kampen vast houdt. De Chinese overheid houdt het op 'heropvoedingskampen' waar de Oeigoeren vrijwillig heen gaan, maar aan die lezing wordt op z'n zachtst gezegd getwijfeld. 


De Oeigoeren protesteren op hun buurt regelmatig tegen de Chienese repressie. Al in 2009 kwamen 156 mensen om bij massale protesten tegen de regering en op 26 juni 2013, zijn bij een aanval van Oeigoeren op de Chinese politie 27 mensen omgekomen. 

Bronnen

-          BBC, Violence in China’s Xinjiang (…) (26-6-2013)

-          BBC, Q&A: China and the (…) (26-6-2013)

-          Britannica, Xinjiang History (26-6-2013)

-          NOS, China: 156 doden bij (…) (26-6-2013)

-          RFERL, China’s Uyghurs – a Minority (…) (26-6-2013)

-          Time, A Brief History of (…) (26-6-2013)

 

Afbeeldingen

-          Wikimedia Commons, Battle at Awabat-chuang (26-6-2013)

-          Wikimedia Commons, Dzjengis Khan (26-6-2013)

-          Wikimedia Commons, Kokbayraq Flag (26-6-2013)

 

Leestips-boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Xinjiang
Xinjiang

€ 24.95

 

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt