Protest tegen aanleg A27 door Amelisweerd

Protest tegen aanleg A27 door Amelisweerd

We zijn er helemaal niet van overtuigd dat deze keuze onvermijdelijk is

Zondag 19 maart is er op het landgoed Amelisweerd een dassenburcht ontdekt. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor de uitbreiding van de A27, die aan het landgoed grenst. De ‘bak’ waar de snelweg nu doorheen gaat, wordt verbreed, zodat er bomen in Amelisweerd gekapt moeten worden. In de jaren ’70 en ’80 was er ook al protest tegen de aanleg van de A27 door het gebied. In 1970 werd bekend dat er een jaar later een snelweg dwars door natuurgebied Amelisweerd aangelegd zou worden. Dit werd de A27, de snelweg die van Breda tot Almere zou lopen. Omwonenden van het Utrechtse landgoed waren het hier niet mee eens en dit leidde in 1971 tot de oprichting van de Werkgroep Amelisweerd. De Werkgroep verzamelde 38.000 handtekeningen en zorgde ervoor dat de aantasting van Amelisweerd in ieder geval werd uitgesteld. Het was de eerste keer dat een dergelijk initiatief van burgers leidde tot het uitstellen van de aanleg van een weg.

Nieuw plan van Rijkswaterstaat

In 1975 kwam Rijkswaterstaat met een nieuw plan, waarbij de weg alsnog door het gebied zou lopen, maar nu meer aan de rand in plaats van dwars door het gebied heen. Omwonenden bleven zich er tegen verzetten en kregen in 1978 de Utrechtse gemeenteraad achter zich. In datzelfde jaar vond er een grote demonstratie tegen de aanleg van de weg plaats.

Stemmen om Amelisweerd

In 1982 moest de Tweede Kamer definitief beslissen of het plan van het Rijk om een weg aan de rand van het bos te bouwen tot uitvoering gebracht zou worden. Het werd aangenomen met 71 tegen 69 stemmen. De weg kwam er en dit ging ten koste van een stuk van het bos. Actievoerders hadden zich ondertussen verenigd in de groep ‘Vrienden van Amelisweerd’ en bezetten het bos door boomhutten te bouwen. Uiteindelijk moest er een groep van 600 ME’ers aan te pas komen om de 500 actievoerders uit het bos te krijgen en aan het kappen van de bomen te kunnen beginnen.

Vrienden van Amelisweerd

Er zijn bij de aanleg van de ‘bak’ van de A27 bij Amelisweerd uiteindelijk 465 bomen gekapt, veel minder dan aanvankelijk de bedoeling was, maar voor de actievoerders alsnog onverteerbaar. De groep ‘Vrienden van Amelisweerd’ bestaat nog steeds en zal zich ook nu, net als de Utrechtse gemeenteraad, tegen de uitbreiding van de ‘bak’ ten koste van Amelisweerd blijven verzetten. Door de vondst van de dassenburcht hoopt de groep dat de verbreding van de A27 niet door mag gaan.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeaus!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.