Ragnar Loðbrók

Ragnar Lodbrok – Als held geen broekie

Volgens de Scandinavische legendes werd Europa meer dan 1000 jaar geleden onveilig gemaakt door een krijger die van Ierland tot Rusland gevreesd werd: Ragnar Lodbrok, oftewel Ragnar Harige Broek – laat het maar aan de Vikingen over om leuke namen voor hun helden te bedenken. De bijnaam Loðbrók (Noorse spelling) is afkomstig van het in teer gedoopte bont dat hij droeg om zich te beschermen tegen het giftige serpent dat hij moest verslaan om de hand van zijn tweede vrouw te winnen. Wat weten we van deze held?

Nauwelijks historisch

Als ster van de serie Vikings geniet Ragnar Lodbrok wel enige bekendheid onder het grote publiek, maar in de geschiedenisboeken zal je hem niet snel tegenkomen. De held uit de Noorse saga’s was waarschijnlijk gebaseerd op een aantal historische figuren; Vikingleiders die in de negende en tiende eeuw Europa onveilig maakten. Vanzelfsprekend zijn de verhalen flink aangedikt met verzinsels. In eerste instantie werd door historici aangenomen dat de saga’s uit Scandinavië bewijs waren voor een verleden vergelijkbaar met dat van de Grieken en Romeinen. De verhalen dienden echter vooral ter vermaak en als genealogische verhandelingen.

Kuil met slangen

Volgens de legende kwam Ragnar aan zijn einde in Engeland, waar koning Aella hem in een kuil met slangen gooide. Ragnar’s zoons Halfdan, Ubba en Ivar de Beenloze, die worden genoemd in de bronnen (Annalen van Ulster) en waarschijnlijk wel hebben bestaan, vielen vervolgens Engeland binnen om wraak te nemen. Aangezien de Vikingen talloze roof- en verovertochten gehouden hebben, is het niet moeilijk voor te stellen hoe makkelijk het was verzonnen verhalen met werkelijke gebeurtenissen te vermengen. Onder andere in het jaar 865 vond een grote invasie van Vikingen plaats in Engeland.

Genealogie en bindmiddel

In latere tijden zag men de saga’s in IJsland, waar de meeste legendes geschreven werden, niet als pure fantasie. Met name de genealogie was van belang. Voorname IJslandse families konden zich er in de twaalfde en dertiende eeuw op beroepen nazaten te zijn van Ragnar Lodbrok. Dit leverde niet alleen prestige op, maar voorzag hen ook van een heldhaftig voorbeeld om na te volgen. Voor de samenleving als geheel was het een bindmiddel; een gedeeld verleden en een breder en glorieuzer perspectief op hun eigen leven en gemeenschap.

Bronnen:

 

anglosaxonnorseandceltic.blogspot.nl  herkomst naam

Holman, K. (2012) The Northern Conquest: Vikings in Britain and Ireland (Andrews UK Limited)

Holman, K. (2003) Historical dictionary of the Vikings. (Lanham, Maryland: Scarecrow Press)

Waggoner, B. (2009) The Sagas of Ragnar Lodbrok (Troth Publications)

Meer weten

Meer lezen over: 

Beschavingen: 

Tijdperken: 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!